56 εκατ. διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022

26 May 2023, 08:05 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Σοφία Κοντογιάννη

56 εκατ. διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Eurostat, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, αποκάλυψε ότι η Κροατία σημείωσε την πιο επιτυχημένη καλοκαιρινή σεζόν το 2022, με το 59% όλων των διανυκτερεύσεων να καταγράφονται την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου.

Η Κροατία κατατάσσεται στην 6η θέση μεταξύ των δέκα κορυφαίων χωρών που έχουν καταγράψει τις περισσότερες διανυκτερεύσεις κατά τη θερινή περίοδο, καταγράφοντας συνολικά 25,2 και 27,5 εκατ. διανυκτερεύσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αντίστοιχα.

Ο κατάλογος των χωρών με την πιο εμφανή διαφορά σε διανυκτερεύσεις της καλοκαιρινής περιόδου (Ιούλιος/Αύγουστος), περιλαμβάνει την Ελλάδα, με συνολικά 56 εκατ. διανυκτερεύσεις κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών, τη Γερμανία (104 εκατ.), την Ισπανία (135 εκατ.), την Ιταλία (149 εκατ.), ενώ πρώτη τερματίζει η Γαλλία με περισσότερες από 827 εκατ. διανυκτερεύσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ενώ ένα θετικό τουριστικό αποτέλεσμα είναι πάντα ευπρόσδεκτο, ειδικά μετά την πανδημία του κορωνοϊού που έχει επηρεάσει σοβαρά τον κλάδο, η εποχικότητα αποτελεί πρόκληση, καθώς οι τουριστικές διανυκτερεύσεις συγκεντρώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οδηγώντας σε συνωστισμό και καταπόνηση πόρων στις τουριστικές περιοχές.

Από την άλλη πλευρά, κατά τις πιο ήσυχες εποχές, οι εγκαταστάσεις διαμονής μένουν αχρησιμοποίητες και υπάρχει κίνδυνος αστάθειας της εργασίας.

Γενικά, καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, σχεδόν το 1/3 των διανυκτερεύσεων (34%) που καταγράφηκαν, ήταν τον Αύγουστο – 478 εκατ. διανυκτερεύσεις που αντιπροσωπεύουν το 18% του συνόλου. Ακολουθούν οι διανυκτερεύσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου με 440 εκατ. που αντιπροσωπεύουν το 16% όλων των διανυκτερεύσεων.

Αντίθετα, το μερίδιο των διανυκτερεύσεων ήταν χαμηλότερο τον Ιανουάριο (3% ή 89 εκατ.), ακολουθούμενο από τον Φεβρουάριο (4% ή 111 εκατ.).

Ομοίως, υψηλότερος αριθμός αφίξεων καταγράφηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αντιπροσωπεύοντας και οι δύο το 28% του συνόλου των αφίξεων το 2022, με 127 και 128 εκατ., αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τουρίστες τείνουν να παρουσιάζουν διανυκτερεύσεις μεγαλύτερης διάρκειας κατά τους δύο πιο πολυσύχναστους μήνες του καλοκαιριού, οι οποίοι πιθανότατα να αντιστοιχούν στην κύρια περίοδο των διακοπών τους. Αυτή η τάση, αυξάνει τη ζήτηση για καταλύματα κατά τη θερινή περίοδο.

‘Ολες οι χώρες της ΕΕ είχαν το ίδιο τουριστικό πρότυπο το 2022. Ο μεγαλύτερος αριθμός διανυκτερεύσεων καταγράφηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η διαφορά στις διανυκτερεύσεις που καταγράφηκαν το καλοκαίρι σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εποχές του έτους είναι πιο εμφανής στην Κροατία, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (48%) και την Ελλάδα (43%).

Αντίθετα, οι χώρες με τη μικρότερη διαφορά στον εποχικό τουρισμό είναι η Μάλτα και η Φινλανδία (από 25% αμφότερες) και η Γερμανία (26%), γεγονός που δείχνει ότι οι διανυκτερεύσεις σε αυτές τις χώρες είναι ελαφρώς πιο ομοιόμορφα κατανεμημένες.

Τέλος, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ιταλία και οι απεργίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενδέχεται να επηρεάσουν τα ποσοστά του τουρισμού αυτή τη θερινή περίοδο, αν και αναμενόταν πλήρης ανάκαμψη των επιπέδων του 2019, πριν την πανδημία του κορωνοϊού. 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα