Tripadvisor | Tι δείχνει ο εποχιακός δείκτης στις μεγάλες αγορές για το επόμενο τρίμηνο

09 Mar 2023, 08:48 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Tripadvisor | Tι δείχνει ο εποχιακός δείκτης στις μεγάλες αγορές για το επόμενο τρίμηνο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τον πρώτο εποχιακό ταξιδιωτικό δείκτη του 2023 δημοσίευσε το Tripadvisor, παρέχοντας μια προοπτική για τα ταξιδιωτικά μοτίβα και τη ζήτηση τους επόμενους τρεις μήνες.

Συνοπτικά, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι τα 2/3 των ταξιδιωτών που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδίαζαν ταξίδια μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, το 50% σκόπευε να ξοδέψει περισσότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, το 45% θα ταξιδέψει τον ίδιο αριθμό ημερών, ενώ δύο στους πέντε, δηλαδή το 41%, σχεδιάζει να ταξιδέψει για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Περαιτέρω, στη λίστα με τους κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς κυριαρχούν οι μεγάλες πόλεις όπως είναι το Παρίσι, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και η Ρώμη.

Αναλυτικά, η πλειονότητα των ταξιδιωτών (66%) σχεδιάζει να ταξιδέψει την ερχόμενη σεζόν (1 Μαρτίου-31 Μαΐου) σύμφωνα με την έρευνα για το καταναλωτικό συναίσθημα σε 6 βασικές παγκόσμιες αγορές. Περίπου 9 στους 10 από αυτούς τους ταξιδιώτες (86%) σχεδιάζουν να ταξιδέψουν το ίδιο ή μεγαλύτερο διάστημα σε σύγκριση με πέρυσι, με το ποσοστό αυτό να είναι υψηλότερο στις ΗΠΑ (94%) και χαμηλότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο (81%).

Οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να έχουν μικρότερο αντίκτυπο στον ταξιδιωτικό προγραμματισμό, σε σύγκριση με δεδομένα από προηγούμενες εκδόσεις του Εποχιακού Δείκτη Ταξιδιών. Σχεδόν δύο στους πέντε ταξιδιώτες (37%) σκοπεύουν να ταξιδέψουν όπως είχε προγραμματιστεί μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2023, παρά το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, έναντι λιγότερο από το ένα τρίτο (32%) μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023. Για όσους σκοπεύουν να αλλάξουν σχέδια ταξιδιού λόγω αυξημένων τιμών την επερχόμενη σεζόν, το 31% θα ταξιδεύει λιγότερο ή θα κάνει μικρότερα ταξίδια, ενώ το 27% θα κάνει διακοπές πιο κοντά στο σπίτι.

Σε συμφωνία με τους προηγούμενους δείκτες, στον προγραμματισμό ενός ταξιδιού, η προσιτή τιμή (65%) παραμένει σχεδόν διπλάσια από άλλους παράγοντες όπως η διάρκεια ταξιδιού (35%) και ο τύπος ταξιδιού (31%). Παρόλα αυτά, οι ταξιδιώτες φαίνονται έτοιμοι να διατηρήσουν τις ταξιδιωτικές δαπάνες αυτή τη σεζόν, με τους μισούς ταξιδιώτες που ερωτήθηκαν (50%) να σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό προορισμού, το 59% σχεδιάζει να ταξιδέψει στο εσωτερικό για το κύριο ταξίδι του τους επόμενους 3 μήνες, σύμφωνα με τον προηγούμενο Δείκτη. Περίπου το 1/3 των παγκόσμιων ταξιδιωτών που ερωτήθηκαν (66%) σχεδιάζουν να επιστρέψουν σε ένα μέρος που έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν, ενώ μόνο το 1/3 θα επισκεφθεί έναν νέο προορισμό.

Με την άνοιξη να πλησιάζει στο βόρειο ημισφαίριο, μεγάλες πόλεις -συμπεριλαμβανομένων του Παρισιού, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και της Ρώμης- κυριαρχούν στη λίστα με τους κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Στο νότιο ημισφαίριο, οι Αυστραλοί ταξιδιώτες αναζητούν περισσότερους ηλιόλουστους προορισμούς, με την πλειοψηφία των 10 κορυφαίων διεθνών προορισμών να βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ασία.

Σε μια τάση που συνεχίζεται από τους προηγούμενους δείκτες, 13 από τους κορυφαίους 15 πιο ταχέως αναπτυσσόμενους παγκόσμιους προορισμούς (αυτοί που έχουν δει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της ζήτησης ξενοδοχείων στο Tripadvisor) βρίσκονται όλοι σε χώρες Ασίας-Ειρηνικού, πολλοί από τους οποίους έχουν μόλις πρόσφατα ανοίξει ξανά για διεθνείς ταξιδιώτες ή συνέχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς τους τελευταίους 12 μήνες.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα