Τουρισμός | Πιο οικονομικά ταξίδια αναζητούν το 2023 οι ταξιδιώτες
08 Feb 2023, 11:55 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
TornosNews.gr
Τα ταξίδια επέστρεψαν, αλλά τι λένε οι προβλέψεις για το 2023;
Σύμφωνα με έρευνα της Booking.com , που περιελάμβανε 24.000 άτομα σε 32 χώρες και περιοχές, κύρια διαπίστωση για τα ταξιδιωτικά σχέδια του 2023 είναι ότι καθοριστικό ρόλο φέτος διαδραματίζει ο προϋπολογισμός.
Λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας, οι ταξιδιώτες επανεξετάζουν τις δαπάνες τους. Αν και οι ενδείξεις για το μέλλον είναι εξαιρετικά αισιόδοξες, με 50% των ταξιδιωτών να δηλώνουν ότι η επένδυση στις διακοπές παραμένει γι αυτούς κορυφαία προτεραιότητα, σχεδόν επτά στα 10 άτομα (68%), ιδίως από τη Λατινική Αμερική (75%) και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (71%), θα αναζητήσουν καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.
Για περισσότερα από τρία στα πέντε άτομα (63%), αυτό σημαίνει ταξίδια σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ενώ 60% των ταξιδιωτών σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν προγράμματα επιβράβευσης.
Οι απόψεις των ταξιδιωτών, εξάλλου, ως προς τη χρονική περίοδο τόσο της κράτησης όσο και του ταξιδιού, διαφέρουν.
Ο έγκαιρος προγραμματισμός θα αποτελέσει δημοφιλή στρατηγική, με 61%των ερωτηθέντων να σκοπεύουν να οργανώσουν το ταξίδι τους από νωρίς με την ελπίδα να επωφεληθούν από καλύτερες προσφορές. Συγκεκριμένα, η Γενιά Χ (60%) και οι Baby Boomers (54%) είναι πιο πιθανό να αρχίσουν τις αναζητήσεις για τα ταξίδια τους νωρίτερα. Από την άλλη πλευρά, οι Millennials το 2023 θα σχεδιάσουν περισσότερα ταξίδια τελευταίας στιγμής (53%).
Οι χρονικές περίοδοι των ταξιδιών επίσης αλλάζουν, με τις κρατήσεις εκτός υψηλής περιόδου να εμφανίζουν αυξητική τάση την καινούργια χρονιά. Η έρευνα έδειξε ότι το 53% των ταξιδιωτών παγκοσμίως, ιδίως στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (59%) και στη Βόρεια Αμερική (55%), θα θελήσουν να ταξιδέψουν σε λιγότερο δημοφιλείς χρονικές περιόδους και να επισκεφθούν προορισμούς σε χαμηλές σεζόν, ώστε να εξοικονομήσουν ακόμη περισσότερο.
Τάση για ταξίδια με στόχο την πλήρη αποσύνδεση από την τεχνολογία
Οι ταξιδιώτες δεν σκοπεύουν μόνο να κάνουν τις εξορμήσεις τους εκτός περιόδων αιχμής, αλλά και εκτός της πεπατημένης. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (51%) ενδιαφέρονται να επισκεφθούν λιγότερο γνωστές πόλεις το 2023.
Όσο πιο βιωματική είναι η εμπειρία, τόσο το καλύτερο, σύμφωνα με την έρευνα: 44% των ταξιδιωτών αναζητούν την επιστροφή στα βασικά κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ενώ 55% ενδιαφέρονται για ταξίδια όπου θα έχουν τη δυνατότητα να αποσυνδεθούν από την τεχνολογία και να ξεφύγουν για λίγο από την πραγματικότητα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ταξιδιώτες από την Ταϊλάνδη (69%), το Μεξικό (68%), την Ινδία (65%) και την Ιρλανδία (64%).
Προτίμηση για διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας
Περισσότεροι από τους μισούς ταξιδιώτες (55%) πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσουν τα χρήματά τους είναι να κάνουν διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας μία ή δύο φορές τον χρόνο, αντί για πιο πολλές και μικρότερης διάρκειας αποδράσεις. Από τους ταξιδιώτες που σχεδιάζουν μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια, αυτοί από την Ταϊλάνδη (76%), την Κίνα (74%) και την Ινδία (71%) είναι πιθανότερο να τα πραγματοποιήσουν τελικά.
διαβάστε ακόμα
-
Ελληνικός τουρισμός- Ιανουάριος 2023 | +72% οι εισπράξεις, +86% οι αφίξεις, - 7,6% η μέση δαπάνη 26/03 | 20:34
-
Ελληνικός τουρισμός: Αύξηση 72% των ταξιδιωτικών εισπράξεων τον Ιανουάριο 23/03 | 15:51
-
Το 55% των τουριστών της Αθήνας χρησιμοποιούν έντυπους χάρτες και οδηγούς πόλης 16/03 | 13:34
-
Αυξημένος τζίρος για καταλύματα και εστίαση τον Ιανουάριο- Πρώτη η Αττική σε αύξηση, χαμηλότερα το Λασίθι 17/03 | 12:54
-
Alpha Bank | Ευοίωνες οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό το 2023 14/03 | 11:09
-
Tripadvisor | Tι δείχνει ο εποχιακός δείκτης στις μεγάλες αγορές για το επόμενο τρίμηνο 09/03 | 08:48
-
WTTC | Επέστρεψε ο τουρισμός πόλεων - Το top 10 των πιο ισχυρών πόλεων το 2022 και η πρόβλεψη για το 2032 24/01 | 11:41
-
Τουρισμός | Εθνική: Με ναυαρχίδα τα νησιά, η Ελλάδα ξεπερνά τους ανταγωνιστές και ετοιμάζεται για ένα ισχυρό 2023 24/02 | 14:45
-
ΕΛΣΤΑΤ | Στο πρόγραμμα δύο σημαντικές έρευνες για το γιώτινγκ και τον ορεινό τουρισμό 21/02 | 08:39
-
TripAdvisor | Παγκόσμιος τουρισμός: Τα ταξίδια η απόλυτη προτεραιότητα των πολιτών - το 95% μειώνει άλλες δαπάνες για τις διακοπές 04/02 | 12:53
δημοφιλέστερα
- 1 Σε αναζήτηση επενδυτή για την αξιοποίηση των θερμοπηγών και του πρώην ξενοδοχείου «ΣΑΡΛΙΤΖΑ» στη Λέσβο 30.03.2023 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 2 National Geographic: Αυτά είναι τα 25 καλύτερα Ελληνικά νησιά για διακοπές το 2023 28.03.2023 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 3 Τέλος στο απόρρητο των αμοιβών: Οι εργαζόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τις αμοιβές των συναδέλφων τους της ίδιας κατηγορίας 30.03.2023 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 4 50 χρόνια TUI fly - Περισσότερες από τις μισές αεροπορικές θέσεις για το 2023 αφορούν τα ελληνικά νησιά 30.03.2023 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 5 Όλοι οι "κρίκοι" του τουρισμού, δεν μπορεί να βασίζονται σε ένα "κλειδί" 30.03.2023 | FEDHATTA
- 6 Emirates και United: Πτήσεις κοινού κωδικού για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας με τις ΗΠΑ 30.03.2023 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 7 Διεθνής διαφημιστική προβολή του «Shopping in Greece» | Εμπόριο και Τουρισμός ενώνουν δυνάμεις 30.03.2023 | ΦΟΡΕΙΣ
- 8 Μ. Παπαδόπουλος: Ενισχύουμε το εξειδικευμένο προσωπικό στα αεροδρόμια της χώρας 30.03.2023 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
- 9 Η KLM πετά σε 165 προορισμούς φέτος το καλοκαίρι 30.03.2023 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 10 O θρύλος του τένις Roger Federer στη νέα καμπάνια τουριστικής προβολής της Ελβετίας 30.03.2023 | ΚΟΣΜΟΣ