Τουρισμός | ForwardKeys: Η Ελλάδα και η Τουρκία ξεπέρασαν τον Ιούλιο και Αύγουστο τις αφίξεις του 2019

09 Sep 2022, 10:29 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

Τουρισμός | ForwardKeys: Η Ελλάδα και η Τουρκία ξεπέρασαν τον Ιούλιο και Αύγουστο τις αφίξεις του 2019

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Ελλάδα και η Τουρκία ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα αεροπορικών αφίξεων διεθνών επισκεπτών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της ForwardKeys.

Ειδικότερα, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση 2% και η Τουρκία 9% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυτό το θερινό επίπεδο έναντι του 2019. Τη μεγαλύτερη αύξηση είχε η Αλβανία, η οποία, όμως, τώρα αναπτύσσεται τουριστικά, με αύξηση 28% (οι αεροπορικές πτήσεις στην Αλβανία αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 1% μερίδιο αγοράς στις αφίξεις ευρωπαϊκών πτήσεων).

Κανένας άλλος προορισμός στην Ευρώπη δεν είχε αύξηση σε σχέση με το 2019. Χαμηλότερα, αλλά κοντά στα επίπεδα του 2019, κινήθηκαν οι αεροπορικές αφίξεις στη Σλοβενία, μόλις 7% κάτω, η Ισλανδία, 8% κάτω και η Πορτογαλία, 10% κάτω.

-7% η Αθήνα, +2% η Κωνσταντινούπολη

Επικεφαλής της λίστας των προορισμών πόλεων με τις καλύτερες επιδόσεις τον Ιούλιο και Αύγουστο έναντι με τα προ πανδημίας επίπεδα ήταν η Κωνσταντινούπολη, η οποία κατέγραψε αύξηση 2% στις αφίξεις πτήσεων. Ακολούθησαν η Αθήνα με μείωση 7%, το Ρέικιαβικ και το Πόρτο με πτώση και οι δύο κατά 8% και η Μάλαγα με πτώση 13%.

Παράγοντες που επηρέασαν τις ταξιδιωτικές τάσεις σε Τουρκία και Ελλάδα

Οι κύριοι παράγοντες που απέφεραν τις ισχυρές επιδόσεις της Τουρκίας είναι η συνεχιζόμενη πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας και το άνοιγμά της στη ρωσική αγορά, από όπου έχουν απαγορευτεί οι απευθείας πτήσεις προς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Το καλοκαίρι του 2019 οι Ρώσοι αντιπροσώπευαν το 4% όλων των αφίξεων στην Ευρώπη, ενώ το 2022 αυτό μειώθηκε δραματικά.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται, είχε καλές επιδόσεις ως προορισμός καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, εφαρμόζοντας σχετικά φιλικούς προς τους επισκέπτες ταξιδιωτικούς περιορισμούς COVID-19.

Οι κρατήσεις για το επόμενο τρίμηνο

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα αεροπορικά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 26% σε σύγκριση με το 2019, όμως για το επόμενο τρίμηνο η μείωση περιορίζεται στο 21% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2019.

Οι κρατήσεις γι αυτό το τρίμηνο για την Τουρκία και την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 20% και 5% αντίστοιχα, ενώ η Πορτογαλία σημείωσε πτώση μόλις 3%, η Ισλανδία κατά 7% και η Ισπανία κατά 15%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται στις κρατήσεις το επόμενο τρίμηνο, με τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια να είναι μόλις 2% μειωμένη σε σύγκριση με το 2019. Ακολουθεί η Ισπανία με μείωση 3%, οι ΗΠΑ είναι μόλις 5% πίσω έναντι του 2019, η Ιρλανδία 6% χαμηλότερα και η Γερμανία 11% πίσω.

Η ανάκαμψη συνεχίστηκε παρά το ταξιδιωτικό χάος και τις μειώσεις χωρητικότητας που προκαλούνται από τις ελλείψεις προσωπικού, που επηρέασαν τα αεροπορικά ταξίδια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ForwardKeys, Olivier Ponti, προσθέτοντας ότι οι κρατήσεις για ταξίδια αναψυχής συνεχίζονται με αυξητικούς ρυθμούς, ενώ ανακάμπτουν και τα επαγγελματικά ταξίδια.

Ωστόσο, είπε, εξακολουθούμε να είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές, επειδή ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και ο συνακόλουθος αντίκτυπος στις τιμές της ενέργειας θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωπαϊκές οικονομίες, γεγονός που πιθανότατα θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τη ζήτηση. Επί του παρόντος υπάρχει μια συγκέντρωση κρατήσεων πτήσεων σε ορισμένες περιόδους το Φθινόπωρο και για τα Χριστούγεννα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει ξανά σε προβλήματα σε πτήσεις αυτές τις περιόδους.

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί θα μπορούσαν να έχουν προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εάν η αεροπορική βιομηχανία ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα την αύξηση της ζήτησης για ταξίδια στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Αν δεν υπήρχαν οι ακυρώσεις πτήσεων, η ForwardKeys εκτιμά ότι η ανάκαμψη στις ενδοευρωπαϊκές κρατήσεις πτήσεων θα ήταν πέντε ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη.

Καλή η εικόνα της Ελλάδας στις αγορές

Μια ανάλυση στις ενδοευρωπαϊκές πτήσεις δείχνει ότι η Ελλάδα ήταν κοντά στα επίπεδα του 2019 ως προς τις αφίξεις από τις ευρωπαϊκές αγορές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ακολουθεί η Πολωνία με πτώση 9%, η Ισπανία με πτώση 12%, το Ηνωμένο Βασίλειο με πτώση 13%, η Δανία με πτώση 14% και η Πορτογαλία με πτώση 15%.

Η ισχυρότερη εξωευρωπαϊκή αγορά στις αφίξεις στη γηραιά ήπειρο αυτό το δίμηνο ήταν οι ΗΠΑ, με πτώση μόλις 5% σε σχέση με το 2019. Ακολούθησαν η Κολομβία και το Ισραήλ, και οι δύο με πτώση 9%, η Νότια Αφρική με πτώση 10%, το Μεξικό 12% και ο Καναδάς και το Κουβέιτ, και οι δύο με 13%. κάτω. Συνολικά, οι αεροπορικές αφίξεις στην Ευρώπη από προορισμούς εκτός Ευρώπης αυτό το δίμηνο μειώθηκαν κατά 31%.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα