Julia Simpson: WTTC | Ο τουρισμός της Πορτογαλίας ετοιμάζεται για ένα ιστορικό έτος

13 May 2024, 11:39 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

WTTC | Ο τουρισμός της Πορτογαλίας ετοιμάζεται για ένα ιστορικό έτος

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ιστορικό ρεκόρ για τον τουρισμό της Πορτογαλίας προβλέπει η Έρευνα Οικονομικών Επιπτώσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) 2024, σε συνεργασία με την Oxford Economics. Μάλιστα, εκτιμά ότι η οικονομική συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία της χώρας θα ξεπεράσει τα 54 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Η προοπτική αυτή δείχνει αύξηση 24,3% σε σύγκριση με το 2019 και αντιπροσωπεύει το 20% της εθνικής οικονομίας, ενισχύοντας τον ρόλο του κλάδου ως βασικό μοχλό που κινεί την οικονομία της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με το WTTC, ο κλάδος πρόκειται να υποστηρίξει 1,14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που σημαίνει αύξηση 126.000 θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στα ταξίδια και τον τουρισμό, οι δαπάνες τόσο των διεθνών όσο και των εγχώριων τουριστών αναμένεται να φτάσουν τα 30,7 δισεκατομμύρια ευρώ και τα 17,9 δισεκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα. 

Μια αναδρομή στο περασμένο έτος

Το 2023, η συνεισφορά του Travel & Tourism αυξήθηκε κατά 8,6% φτάνοντας τα 52 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 19,6% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της Πορτογαλίας, 19,5% πάνω από το ανώτατο όριο του 2019.

Οι δαπάνες των ξένων επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 9,2% στα 29,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εγχώριες τουριστικές δαπάνες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5% στα 17,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Julia Simpson, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: «Ο τουρισμός στην Πορτογαλία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας της χώρας, που οδηγεί την ανάπτυξη και συνεισφέρει 1,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να τονώσει τον τουρισμό έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στη χώρα, οδηγώντας σε πρωτοφανή ανάπτυξη και ευκαιρίες. Η Πορτογαλία είναι κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός και το μέλλον του κλάδου φαίνεται εξαιρετικά ελπιδοφόρο».

Πώς θα είναι η επόμενη δεκαετία;

Οι προοπτικές για την επόμενη δεκαετία είναι εξαιρετικά θετικές, σύμφωνα με τις προβλέψεις του WTTC. Μέχρι το 2034, ο τομέας αναμένεται να συνεισφέρει στην οικονομία της Πορτογαλίας 66,5 δισεκατομμύρια ευρώ – 22,4% της συνολικής οικονομίας, παρέχοντας 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας σε εθνικό επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας έναν στους τέσσερις εργαζόμενους.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το WTTC προβλέπει ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός σε όλη την περιοχή της ΕΕ θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται το επόμενο έτος με τη συνεισφορά στο ΑΕΠ να φθάνει σχεδόν το 1,75 τρισ. ευρώ. Οι θέσεις εργασίας προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 24,5 εκατομμύρια, οι δαπάνες των διεθνών επισκεπτών προβλέπεται να φτάσουν τα 517 δισεκατομμύρια ευρώ και οι δαπάνες των εγχώριων επισκεπτών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 982 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα