Τουρισμός | Οι Δήμοι του Νοτίου Αιγαίου διεκδικούν την είσπραξη του Τέλους για την κλιματική κρίση

12 May 2024, 13:40 | ΦΟΡΕΙΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Τουρισμός | Οι Δήμοι του Νοτίου Αιγαίου διεκδικούν την είσπραξη του Τέλους για την κλιματική κρίση

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις
  • Σε δυναμική διεκδίκηση έχουν μπει οι Δήμοι Νοτίου Αιγαίου για την απόδοση σε αυτούς του συνόλου του Τέλους ανθεκτικότητας για την κλιματική κρίση που καταβάλλουν στο δημόσιο ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις και ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, έχει ήδη λάβει απόφαση "για τη διεκδίκηση από την Πολιτεία της απόδοσης του συνόλου του «Τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» στους Δήμους, στα όρια των οποίων ασκείται η δραστηριότητα της οποίας απότοκο είναι αυτό το έσοδο, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη".

Όπως σημειώνει, η ανταποδοτικότητα του θα προκύπτει από ειδικές προβλέψεις των προϋπολογισμών των Δήμων για αναπτυξιακές και περιβαλλοντολογικές δράσεις και ενέργειες.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου έχει τεθεί σε συζήτηση και λήψη απόφασης από τα Δημοτικά Συμβούλια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έτσι ώστε το σύνολο της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης των νησιών, να διεκδικήσει δυναμικά την τροποποίηση του άρθρου 30, του Ν. 5073/2023, σε ότι αφορά το θέμα της είσπραξης τέλους, όχι από την Πολιτεία, αλλά από τους Δήμους, στα όρια των οποίων επιβάλλεται το συγκεκριμένο τέλος.

Ήδη οι Δήμοι έχουν αρχίσει να παίρνουν σχετικές αποφάσεις. Πρόσφατα ο Δήμος Αμοργού υιοθέτησε και αυτός την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και συναινεί στη δυναμική διεκδίκηση της τροποποίησης του σχετικού άρθρου, ώστε το τέλος να εισπράττεται από τους Δήμους και όχι από την Πολιτεία.

Αντίστοιχη απόφαση έλαβε και ο Δήμος Πάρου. Όπως αναφέρει σχετικά ο Δήμος, δίνει πάνω από 500.000 ευρώ για πάρκινγκ και πάνω από 1 εκατ. ευρώ για εργολαβίες καθαριότητας. Το 2023 επισκέφθηκαν την Πάρο σχεδόν 900.000 τουρίστες, εκ των οποίων οι 740.000 ακτοπλοϊκώς και οι 150.000 αεροπορικώς.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα