Δήμος Πρέβεζας | Πράσινο φως για την τοποθέτηση της προτομής του Μίνου Μάτσα στην οδό Ελ. Βενιζέλου

15 May 2024, 06:25 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Δήμος Πρέβεζας | Πράσινο φως για την τοποθέτηση της προτομής του Μίνου Μάτσα στην οδό Ελ. Βενιζέλου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Δημοτική Επιτροπή Δήμου Πρέβεζας γνωμοδότησε θετικά ως προς την τοποθέτηση της προτομής του Μίνου Μάτσα, επί της οδού Ελ. Βενιζέλου έναντι Δικαστηρίων στην Πρέβεζα.

Η εισήγηση του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΠΡΕΒΕΖΑ» που κατέθεσε το σχετικό αίτημα έχει ως εξής:

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΡΕΒΕΖΑ», με συνεχή και συνεπή πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, παράλληλα με τις πολιτιστικές του πρωτοβουλίες, επιδιώκει να προβάλλει και να τιμήσει προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν στενή σχέση με την πόλη μας.

Μια τέτοια προσωπικότητα, απ’ τον χώρο της λαϊκής (και όχι μόνο) μουσικής, είναι ο Μίνως Μάτσας, στιχουργός και ιδρυτής της ομώνυμης δισκογραφικής εταιρείας.

Ο Μίνως Μάτσας που γεννήθηκε το 1903 στην Πρέβεζα, γόνος οικογένειας Πρεβεζάνων Εβραίων εγκατεστημένων στην Πρέβεζα από τις αρχές του 18ου αιώνα, απέκτησε τις πρώτες μουσικές του γνώσεις ως μαθητής στην Φιλαρμονική Πρέβεζας.

Ανέπτυξε μια πολυσχιδή προσωπικότητα γνωρίζοντας μουσική και γράφοντας στίχους ενώ παράλληλα, σαν υπεύθυνος για την λειτουργία δισκογραφικών εταιρειών, μέσω των οποίων και χάρη στον υψηλό βαθμό αντίληψης και εκτίμησης των συγκυριών, παρενέβη καθοριστικά και ουσιαστικά στην διαμόρφωση και στην εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού. Παράλληλα, υπήρξε επί 30ετίας ένας από τους πολυγραφότερους στιχουργούς του Ελληνικού τραγουδιού και πολλές κλασσικές επιτυχίες αποτελούν δημιουργίες του.

Άνοιξε τον δρόμο και έδωσε τη δυνατότητα έκφρασης στα σημαντικότερα πρόσωπα-σύμβολα του μουσικού μας πολιτισμού στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού (Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου κ.α.).

Η προσφορά του ήταν καθοριστική στο να βρει το λαϊκό μας τραγούδι την θέση του, τόσο στο μουσικό μας στερέωμα, όσο και στην πολιτισμική μας κληρονομιά.

Για να τιμήσει το τέκνο αυτό της Πρέβεζας και να τον «επαναπατρίσει» συμβολικά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα, αφού ήρθε σε επαφή με την οικογένεια Μάτσα και σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας, πρότεινε την διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης αφιερωμένης στο έργο του και την τοποθέτηση της προτομής του σε δημόσιο χώρο εντός της πόλης.

Ο Δήμος απ’ την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την πρόταση μας, ενώ και η οικογένεια Μάτσα αποδέχτηκε με χαρά να συμβάλλει στην πραγματοποίηση της, προσφέροντας την προτομή και συνεισφέροντας στην υλοποίηση.

Έτσι με τις ενέργειες του Δήμου και με την συνδρομή της οικογένειας Μάτσα θα γίνουν φέτος τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μίνου Μάτσα. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 18 Μαΐου.

- Φεστιβάλ λαϊκής παραδοσιακής μουσικής:

Η λαϊκή μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης της πόλης μας,η οποία έχει αναδείξει πολλούς και σημαντικούς μουσικούς και συνεχίζει μέχρι σήμερα παράγοντας πλήθος νέων μουσικών που ασχολούνται με τα λαϊκά όργανα. Η Πρέβεζα σαν εμπορικό Λιμάνι, υπήρξε ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα κομβικό σημείο για την αναμετάδοση και εξάπλωση του λαϊκού μας τραγουδιού, με τους σημαντικούς μουσικούς και τα πολλά καφενεία της.

Πρόταση του συλλόγου μας είναι με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης να καθιερωθεί η διοργάνωση ενός ετήσιου φεστιβάλ λαϊκής παραδοσιακής μουσικής, το οποίο θα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου και με την συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου μας θα πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβρη στην πόλη μας, με τη συμμετοχή λαϊκών συγκροτημάτων και μουσικών από όλη την Ελλάδα. Αντίστοιχες διοργανώσεις σε άλλες πόλεις, έχουν στεφθεί με επιτυχία και έχουν προσφέρει σημαντικά στον πολιτισμό αλλά και στην ψυχαγωγία τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών που εισρέουν για να τις παρακολουθήσουν και που μαζί με τους συμμετέχοντες τονώνουν παράλληλα σημαντικά την τουριστική κίνηση και την οικονομία της πόλης.

Θα ήταν τιμή μας και μεγάλη μας χαρά αν η οικογένεια Μάτσα, με το κύρος και τις γνωριμίες της στο καλλιτεχνικό στερέωμα, αγκαλιάσει και τιμήσει αυτή την ιδέα και προσπάθεια μας, συνεισφέροντας καλλιτεχνικά και οργανωτικά στην υλοποίησή της.

Σαν σύλλογος προτείνουμε να εγκαινιαστεί ήδη από φέτος το φεστιβάλ την 18η Μαΐου και στα πλαίσια της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Μίνωα Μάτσα, με τη συμμετοχή λαϊκών μουσικών της πόλης μας που θα δώσουν μια μικρή συναυλία στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης τόσο για το τιμώμενο πρόσωπο όσο και για την εγκαινίαση του φεστιβάλ και αφού νωρίτερα ο Δήμαρχος θα έχει ανακοινώσει επίσημα την ανάληψη της διοργάνωσης από τον Δήμο με επίσημη έναρξη από την επόμενη χρονιά και με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα».

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα