Ανάδειξη του προϊστορικού οικισμού της Θέρμης στη Λέσβο

20 Dec 2023, 07:57 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ανάδειξη του προϊστορικού οικισμού της Θέρμης στη Λέσβο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη του προϊστορικού οικισμού της Θέρμης εισέρχονται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ειδικότερα, ο αρχαιολογικός χώρος του προϊστορικού οικισμού της Θερμής, ο οποίος αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και βρίσκεται κοντά στη ιαματική πηγή του ξενοδοχείου Σάρλιτζα, είναι σημαντικός για την ιστορία και την αρχαιολογία του νησιού της Λέσβου. Εμφανίζει ωστόσο σημαντικές και εκτεταμένες φθορές και ζημιές, με συνέπεια να ελλοχεύει κίνδυνος ασφάλειας του ίδιου του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και των επισκεπτών. Ενδεικτικά, η παραθαλάσσια περίφραξη του χώρου έχει καταστραφεί σε αρκετά σημεία και χρήζει ειδικής μελέτης στερέωσης των πρανών στη θάλασσα λόγω της διάβρωσης καθώς και μελετών διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου.

Ως εκ τούτου,  το έργο προϋπολογισμού έως 130.000 ευρώ, αφορά την εκπόνηση φακέλου, ανάθεση μελετών, παρακολούθηση κατά την εκπόνηση των μελετών και κατά τη διαδικασία έγκρισής τους από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου πολιτισμού, με απώτερο σκοπό την εκτέλεση των εργασιών στερέωσης, αποκατάστασης και αντισεισμικής του Προϊστορικού Οικισμού Θερμής.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα