Παρεμβάσεις στο Μουσείο Πολιτικής Ιστορίας - Γεώργιος Παπανδρέου και στο πατρικό του

14 Dec 2023, 07:05 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Παρεμβάσεις στο Μουσείο Πολιτικής Ιστορίας - Γεώργιος Παπανδρέου και στο πατρικό του

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υλοποίησης του έργου TheRout_Net – ThematicRoutes and Networks, το οποίο αναμένεται να υποστηρίξει την αποκατάσταση σημαντικών πολιτιστικών μνημείων και παλιών εγκαταστάσεων, που βρίσκονται σε στρατηγική θέση, με στόχο τη δημιουργία και αξιοποίηση του θεματικού τουρισμού, με σκοπό τη προσέλκυση νέων ομάδων από την παγκόσμια τουριστική ζήτηση.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται εξειδικευμένες εργασίες αναβάθμισης σε δύο σημαντικά κτίρια, στα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις.

Το πρώτο κτίριο, είναι το διατηρητέο ακίνητο Μουσείο Πολιτικής Ιστορίας - Γεώργιος Παπανδρέου, το οποίο είναι ένα ισόγειο πετρόκτιστο κτίριο με τμήμα λόγω υψομετρικής διαφοράς που είναι στη μία πλευρά ισόγειο και στην άλλη υπόγειο με λαξευτούς γωνιόλιθους μικρό γείσο και πολυκλινή κεραμοσκεπή στέγη. Το κτήριο χρησιμοποιούταν σαν διδακτήριο και είναι ένα από τα 3.500 που κτίστηκαν το 1931.

Το δεύτερο ακίνητο, είναι διώροφο διατηρητέο πετρόκτιστο κτίριο με λαξευτούς γωνιόλιθους μικρό γείσο και τετράριχτη κεραμοσκεπή στέγη. Έχει κτισθεί τον προηγούμενο αιώνα και αποτελεί τυπικό δείγμα παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής σε ορεινό οικισμό. Το κτίριο ήταν ιδιοκτησία του Παπανδρέου Σταυρόπουλου, πατέρα του Γεωργίου Παπανδρέου και έτσι η πατρική κατοικία, του επί χρόνια Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Περαιτέρω, το κτίριο ήταν σημείο αναφοράς κατά τις εκάστοτε επισκέψεις του Γεωργίου Παπανδρέου. Αποτελούσε όνειρο του «Γέρου της Δημοκρατίας» να μεταβιβαστεί στην πρώην κοινότητα Καλεντζίου, για αυτό το λόγο και πραγματοποιήθηκε η αγορά του από τον δήμο Ερυμάνθου.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, το δίκτυο TheRout_Net θα ασχοληθεί με τη δημιουργία ή  και την αξιοποίηση πολιτιστικών δρομολογίων και διαδρομών, που χαρακτηρίζονται από «αργή» κίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο, επικεντρωμένα στο θέμα «νερό»: Ορυκτές πηγές, ιαματικές πηγές, αρχαίες διαδρομές κατά μήκος παραλιών, λιμνών, λιμνοθάλασσων και ποταμών, θεματικών διαδρομών που συνδέονται με τον αρχαίο μύθο, τα παραμύθια και τις παραδόσεις, εννοιολογικά συνδέοντας την Ιταλία και την Ελλάδα μέσω της θάλασσας.

 

 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα