Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την οικονομία της Βρετανίας το 2023

17 Apr 2023, 08:58 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την οικονομία της Βρετανίας το 2023

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το 2023 η βρετανική οικονομία θα έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των G20, ακόμα και από αυτήν της Ρωσίας υπό καθεστώς κυρώσεων εκτίμησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομική προοπτική.

Αναθεώρησε πάντως επί τα βελτίω την προηγούμενη πρόβλεψή του, αναμένοντας τώρα ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος για να επιστρέψει σε ανάπτυξη 1% το 2024 (από -0,6% και 0,9% αντίστοιχα, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση).

Η αναθεωρημένη αυτή πρόβλεψη είναι χειρότερη από εκείνη του ανεξάρτητου Γραφείου Δημοσιονομικής Υπευθυνότητας σύμφωνα με το οποίο η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,2% το 2023 αποφεύγοντας τεχνικά την ύφεση, για να επανέλθει σε ανάπτυξη 1,8% το 2024. Επίσης χειρότερη είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ για τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς υπολογίζει το μέσο έλλειμμα σε 3,7% του ΑΕΠ μέχρι το 2028, αντί της εκτίμησης του OBR για μείωσή του σε 1,7% του ΑΕΠ. Έτσι, κατά το ΔΝΤ, δεν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού, δηλαδή υποχώρηση του ελλείμματος κάτω από το 3% και μείωση του καθαρού χρέους εξαιρουμένων των δημόσιων τραπεζών ως ποσοστό του ΑΕΠ το οικονομικό έτος 2027-28.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Λονδίνο.

 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα