Το Βατικανό επιστρέφει θραύσματα από τον Παρθενώνα

10 Mar 2023, 11:17 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Το Βατικανό επιστρέφει θραύσματα από τον Παρθενώνα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τρία ανάγλυφα θραύσματα του Παρθενώνα επιστρέφονται από το Βατικανό, επαναφέροντας τις συζητήσεις για την αποκατάσταση του μνημείου, αλλά και αυξάνοντας την πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο να πράξει αναλόγως. «Ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε ως χειρονομία ειρήνης την επιστροφή των μαρμάρων, ως ένα “δώρο” που δείχνει πώς οι συλλογές τέχνης του Βατικανού αποτελούν αφετηρία για τη “φιλία μεταξύ λαών, θρησκειών, εκκλησιών”», γράφει η Tagesspiegel. «Η επιστροφή από το Βατικανό σημαίνει ότι και άλλα θραύσματα της αρχαίας ζωφόρου του Παρθενώνα επιστρέφουν στον τόπο προέλευσής τους. Μόνο το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, όπου βρίσκονται ακόμη τα περισσότερα κομμάτια, αρνείται να τα παραχωρήσει. Πρόσφατα, ωστόσο, υπήρξαν σημάδια κίνησης και εκεί.

[…] Το 2006, το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης αποτέλεσε το πρώτο ίδρυμα που επέστρεψε τα τμήματα του Παρθενώνα που είχε στην κατοχή του. Έκτοτε, υπήρξαν εκκλήσεις για επανένωση όλων των διασκορπισμένων θραυσμάτων στον τόπο προέλευσής τους. Τον περασμένο Μάιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Παλέρμο στη νότια Ιταλία παρέδωσε θραύσματα του ναού στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι τα θραύσματα από τα Μουσεία του Βατικανού θα δοθούν ως “δώρο”, αποφεύγοντας τον όρο “επιστροφή”», καταλήγει το γερμανικό μέσο.

  • Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στην Αγία Έδρα, η τελετή δωρεάς των τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα που μέχρι τώρα βρίσκονταν στα Μουσεία του Βατικανού και τα οποία, θα αποσταλούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πρόκειται για προσωπική απόφαση του πάπα Φραγκίσκου και για δωρεά του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο. Το πρώτο θραύσμα που επιστρέφεται είναι μια κεφαλή εφήβου, το δεύτερο ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς και το τρίτο είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

Πηγή: DW

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα