Ελευσίνα, Τιμισοάρα και Βέσπρεμ οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2023

10 Jan 2023, 16:35 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Ελευσίνα, Τιμισοάρα και Βέσπρεμ οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2023

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Ελευσίνα, η Τιμισοάρα της Ρουμανίας και το Βέσπρεμ της Ουγγαρίας φέρουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023. Έρχονται έτσι να προστεθούν στις πάνω από 60 πόλεις από όλη την ΕΕ, και όχι μόνο, που έχουν διατελέσει Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης έως σήμερα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, οι φετινές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης θα προσφέρουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, εκθέσεων και παραστάσεων.

 Ο Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς συμμετείχε την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, σε εκδήλωση παράδοσης στο Μουσείο Ακρόπολης, στο πλαίσιο της οποίας διαβάστηκε γραπτή δήλωση της Επιτρόπου Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν και οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2022: Ες-σιρ-Αλζέτ (Λουξεμβούργο), Κάουνας (Λιθουανία) και Νόβι Σαντ (Σερβία).

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αναδεικνύει τον πλούτο και την πολυμορφία των πολιτισμών της Ευρώπης, δίνει ώθηση στον βιώσιμο τουρισμό και προωθεί την ανάπτυξη των πόλεων μέσω του πολιτισμού. Έχει επίσης μακροπρόθεσμο θετικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο για τις πόλεις και για τις γύρω περιοχές. Για να επιλεγούν, οι πόλεις πρέπει να καταρτίσουν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση, το οποίο να δίνει έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των κατοίκων και των κοινοτήτων τους.
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα