COVID-19

Ο χορός του Ζορμπά, που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης, σύμβολο της Ελλάδας και του τουρισμού της...

02 Sep 2021, 11:10 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Ο χορός του Ζορμπά, που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης, σύμβολο της Ελλάδας και του τουρισμού της...

Facebook Twitter Linkedin

Ο χορός του Ζορμπά, το αναλλοίωτο στον χρόνο συρτάκι που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη με τον Άντονυ Κουίν, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ξεκίνημα και την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, μας έλεγε σήμερα το πρωί κορυφαίος ξενοδοχειακός επιχειρηματίας στο άκουσμα του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη.

"Εδώ και 56 χρόνια", λέει ο ξενοδόχος, "το συρτάκι και αυτή η μουσική ξεσηκώνουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και τους θυμίζουν αμέσως την Ελλάδα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο άκουσμα. Ο καημός μου είναι ότι τόσα χρόνια κανένας άλλος δημιουργός δεν κατάφερε να συνθέσει ένα έργο που να αγγίξει τις ψυχές των ξένων, που αγαπούν τη χώρα μας, όσο ο χορός του Ζορμπά του Μίκη. Γι αυτό και μόνο (και για πολλά άλλα βέβαια) ο ελληνικός τουρισμός θα είναι αιωνίως ευγνώμων σε αυτόν τον μεγάλο Έλληνα που έφυγε από κοντά μας σήμερα 2 Σεπτεμβρίου".

Ο χορός του Ζορμπά είναι το μοναδικό συρτάκι, που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης και περιλήφθηκε στο άλμπουμ «Zorba the Greek», που ήταν και το soundtrack της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς». Η ταινία κυκλοφόρησε το 1965 σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν. Ήταν βασισμένη στο βιβλίο "Ο Ζορμπάς" του Νίκου Καζαντζάκη και κέρδισε τρία Όσκαρ.

Σύμφωνα με τη wikipedia, ο χορός του Ζορμπά χορογραφήθηκε από τον Γιώργο Προβιά το 1964 για την κινηματογραφική ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας (Zorba the Greek). Η μουσική για το συρτάκι γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη. Κύριο χαρακτηριστικό του χορού αυτού και της μουσικής του είναι η επιτάχυνση στο ρυθμό. Το όνομα συρτάκι προέρχεται από την λέξη συρτός, ένα κοινό όνομα για μια ομάδα παραδοσιακών ελληνικών χορών στους οποίους οι χορευτές "σέρνουν" τα πόδια τους σε αντιδιαστολή με τους πηδηχτούς χορούς. Το όνομα συρτάκι ενσωματώνει και τον συρτό (στο πιο αργό μέρος του) και στοιχεία πηδηχτού (στο γρηγορότερο μέρος του).

Το παγκόσμιο ρεκόρ

Συχνά διάφοροι πολιτιστικοί φορείς σε Ελλάδα και Κύπρο οργανώνουν εκδηλώσεις για να διεκδικήσουν το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για το συρτάκι.

Σύμφωνα με τη wikipedia, το παγκόσμιο ρεκόρ έσπασε στις 31 Αυγούστου του 2012 από 5.614 ανθρώπους οι οποίοι χόρεψαν συρτάκι για πέντε λεπτά δίπλα στη θάλασσα, στην παραλία της πόλης του Βόλου. Η ΕΚΠΟΛ (Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης & Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας) στο Δήμο Βόλου, διοργάνωσε την εκδήλωση στην κεντρική παραλία της πόλης κάτω από το φως της δεύτερης πανσέληνου του μήνα, στις 31 Αυγούστου. Τότε 5.614 άνθρωποι ηλικίας από 14 έως 89 χόρεψαν με τη μουσική του Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη, γεμίζοντας την παραλία της πόλης. Μέρος πήραν άνθρωποι από το Βόλο, τη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, ακόμη και από τα νησιά της χώρας όπως και επίσης μέρος πήρε και η εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης.

Στ. Αρναουτάκης: Ο Μίκης σημάδεψε ανεξίτηλα τη νεότερη ιστορία μας 

Σε δήλωσή του για  τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρει:

«Με τη ζωή του σημάδεψε ανεξίτηλα τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Ο μεγάλος αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα.

Η Ελλάδα από σήμερα, είναι πραγματικά, φτωχότερη. Αποχαιρετά με σεβασμό και ευγνωμοσύνη έναν μουσικοσυνθέτη παγκοσμίου φήμης. Έναν καλλιτέχνη που κατάφερε να εκφράσει μέσα από τα μελοποιημένα έργα του, γενιές και γενιές Ελλήνων. 

Ως Περιφέρεια Κρήτης, αποχαιρετούμε το δικό μας Μίκη, έναν σπουδαίο συντοπίτη μας. Τον ευχαριστούμε και τον τιμούμε για τη μεγάλη του προσφορά στην Πατρίδα, στις τέχνες και τον πολιτισμό. Με τη βεβαιότητα πως τα τραγούδια του θα παραμείνουν αιώνια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Στο Μίκη της Ελλάδας, αιωνία η μνήμη «μέσα στις πασχαλιές εκεί ο Πρωτομάστορας μυρίζει την Ανάσταση».

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα