Ιστορικό Πολεμικό Μουσείο Τάσου Λιάσκου: Ένα μουσειακό «άλμα» στο νησί της Ζακύνθου (φωτό)

20 Jul 2020, 10:04 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ιστορικό Πολεμικό Μουσείο Τάσου Λιάσκου: Ένα μουσειακό «άλμα» στο νησί της Ζακύνθου (φωτό)

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μόνο ένας άνθρωπος με βαθιά προσωπική διαδρομή, πάθος για την αναζήτηση της Ιστορίας και ανεξάντλητο μεράκι, θα μπορούσε να δημιουργήσει υψηλά «παράσημα» ιστορίας και να τα μοιραστεί με την παγκόσμια κοινωνία, και μάλιστα στον Λαγανά της Ζακύνθου, στην καρδιά  μίας ιδιαίτερα δημοφιλούς περιοχής της Ελλάδας,  όπου κάθε χρόνο κατακλύζεται από Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Η όμορφη αλλά και σημαντική αρχή της διάδοσης της ιστορίας, έγινε στο Κοντοδεσπότι  Ευβοίας: Η ίδρυση του Εθνικού-Ιστορικού Μουσείου «Αναστασίου Λιάσκου» το  οποίο αποτελεί και το μητρικό μουσείο, εγκαινιάστηκε το 2003 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Στο μουσείο της Ευβοίας, εμπεριέχεται  ολόκληρη τη νεότερη ελληνική ιστορία, από την επανάσταση του 1821 μέχρι και τον πόλεμο της Κορέας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα από την ανεξαρτησία της, ως νεότερο κράτος, έλαβε μέρος σε 12 πολέμους, γεγονός που δεν είναι ευρέως γνωστό. Το μουσείο στο Κοντοδεσπότι  έχει την κλασσική του μορφή, είναι δηλαδή δομημένο με βιτρίνες, στις οποίες εκτίθενται έγγραφα, όπλα, στολές και άλλα σημαντικά αντικείμενα των ιστορικών εποχών.

Ωστόσο στη Ζάκυνθο, το 2018 έγινε ένα μουσειακό άλμα. Διότι, σύμφωνα με τον δημιουργό του κ. Λιάσκο, τα μουσεία πρέπει να είναι διαδραστικά, να απεικονίζουν την ιστορική περίοδο μέσα σε μία, όσο το δυνατόν πραγματική, αναπαράσταση της περιόδου. Στην είσοδο του μουσείου, στέκονται αγέρωχοι δύο εύζωνοι οι οποίοι είναι ντυμένοι με τις εξαιρετικά σπάνιες στολές της Βασιλικής Φρουράς. Προχωρώντας στο εσωτερικό, η ατμόσφαιρα αλλάζει ξαφνικά, συνεπαίρνοντας τον επισκέπτη από το πρώτο του βήμα και μεταφέροντάς τον σε ιστορικές εποχές.  Με απόλυτη φροντίδα, ο «πατέρας» του μουσείου συνέθεσε τα σπάνια κειμήλια της συλλογής του με τέτοιον εύστοχο τρόπο, ώστε να αναπαριστούν με εντυπωσιακή πιστότητα, σκηνές του πραγματικού πεδίου της μάχης, τριών σημαντικών πολέμων.

Αναπαράσταση του Β' Παγκόσμιου Πολέμου

Ο πρώτος πόλεμος που αναπαριστάται είναι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και συγκεκριμένα μία ιδιαίτερη περίοδός του,  εκείνη των κομάντος της ερήμου, των βρετανικών SAS που λέγονταν Long Range Desert Groups, μακράς εμβελείας περίπολοι ερήμου. Μεταξύ τους, επιχειρούσε και μία ελληνική μονάδα, ο Ιερός Λόχος. Ο Ιερός Λόχος συγκροτήθηκε κατ’ αρχήν από 300 αξιωματικούς οι οποίοι ουσιαστικά "περίσσευαν" και δεν μπορούσαν να ενταχθούν στις δύο ταξιαρχίες, δηλαδή χρειάζονταν 10 λοχαγούς και υπήρχαν 30. Έτσι, λόγω του βαθμού τους, έμεναν άπρακτοι.Μαζεύτηκαν λοιπόν όλοι οι αξιωματικοί και συγκρότησαν τον Ιερό Λόχο, ο οποίος εκπαιδεύτηκε ως ομάδα κομάντο. Διοικητής του, ήταν μια θρυλική μορφή,  ο Συνταγματάρχης Χριστόδουλος Τσιγάντες, απότακτος αξιωματικός του βενιζελικού κινήματος του 1935, ο οποίος κατόπιν πήγε στη Λεγεώνα των Ξένων όπου και έγινε υποδιοικητής. Από εκεί, τον κάλεσε η κυβέρνηση της Μ. Ανατολής και έτσι ανέλαβε τη διοίκηση του Ιερού Λόχου. Είναι και αυτός που ελευθέρωσε τα Δωδεκάνησα, εφόσον ο Ιερός Λόχος απελευθέρωσε όλα τα νησιά του Αιγαίου, με καταδρομικές επιχειρήσεις, με αλεξίπτωτα, με καΐκια και με άλλα μέσα. 

Μαζί του, ο επισκέπτης παρατηρεί τον οδηγό του, τον Ματθαίο Εμμανουήλ, υποπλοίαρχο, ο οποίος όμως είχε το βαθμό του δεκανέα στον Ιερό Λόχο, μετά την ανακατανομή των βαθμών τους, ούτως ώστε να μπορέσουν αν συγκροτηθούν . Άρα λοιπόν είναι μια ιδιαίτερη ιστορία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, διότι εκείνοι επιχειρούσαν πίσω από τις γραμμές του Ρόμελ και κατέστρεφαν αποθήκες πυρομαχικών, καυσίμων και άλλα καίρια σημεία.

Το εκστρατευτικό σώμα της Κορέας

Το δεύτερο τμήμα του μουσείου, αφορά  στο εκστρατευτικό σώμα της Κορέας, επίσης μια περίοδος πολύ έντονη αλλά και άγνωστη για μεγάλη μερίδα του κόσμου, γιατί στην Κορέα λίγο έλειψε να γίνει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Τρούμαν άλλαξε τον Ντάγκλας Μακ Άρθουρ, ακριβώς γιατί  ήθελε να ρίξει ατομική βόμβα στην Κίνα. Το 1950, οι Κινέζοι του Μάο Τσε Τουνγκ, εξοπλισμένοι από τους σοβιετικούς εισέβαλλαν στην Κορέα και η Κορέα ζήτησε τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών. 58 χώρες πήραν απόφαση να βοηθήσουν την Κορέα, 26 εκ των οποίων έστειλαν στρατό. Μεταξύ των 26 χωρών ήταν και η Ελλάδα, η οποία έστειλε ένα ενισχυμένο τάγμα 1.000 ανδρών και 9 αεροσκάφη Ντακότα. Το εκστρατευτικό σώμα της Κορέας, έγραψε λαμπρές σελίδες στη χώρα.

Τέλος, στο τρίτο τμήμα του μουσείου, αναβιώνει ο πόλεμος του Βιετνάμ, όπου εκεί αποδεικνύεται ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί ένας αντάρτικος στρατός.

Ωστόσο, οι περιγραφές και οι φωτογραφίες, δεν μπορούν να μεταδώσουν το δέος και το ενδιαφέρον που προκαλεί η πραγματική επίσκεψη στο μουσείο, όπου συνοδεία και των φυσικών ήχων των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όντως πείθεται κανείς ότι βρίσκεται στο πεδίο της μάχης και κατ’ επέκταση βιώνει σπουδαίες στιγμές της Ιστορίας.

Το Ιστορικό Πολεμικό Μουσείο βρίσκεται στο ξενοδοχείο Galaxy Beach Resort και  μπορούν να το επισκέπτονται εξωτερικοί επισκέπτες, γκρουπ και σχολεία. Λειτουργεί καθημερινά,  10.00 – 14.30 και 18.00 – 21.30.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα