Κυβέρνηση | Τα άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

10 Sep 2023, 21:21 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

TornosNews.gr

Κυβέρνηση | Τα άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τα άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία «Daniel» εξειδίκευσε  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, μετά τις αρχικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου, στο συντονιστικό κέντρο που στήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα μέτρα:

  • Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, η πλατφόρμα arogi.gov.gr, τόσο για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τις 10.000 ευρώ, όσο για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που φτάνει μέχρι τις 40.000 -εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
  • Για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, τις ζημιές στην οικοσκευή, αλλά και τις πρώτες επισκευαστικές εργασίες, θα δοθούν 6.600 ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση και αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
  • Παράλληλα, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% της επισκευής και της επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών, η στήριξη των επιχειρήσεων με επιχορήγηση η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

"Καλύπτουμε σε αυτό το σημείο τις περιπτώσεις που κάλυπτε το πλαίσιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων -είτε ήταν εντός είτε εκτός των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων- για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, συμπεριλαμβάνοντας το έγγειο κεφάλαιο, τα προϊόντα, τα εμπορεύματα, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να στηριχθεί ο αγρότης ο οποίος έχει πληγεί", τόνισε ο κ.Τριανατόπουλος, προσθέτοντας:

"Φυσικά, αντίστοιχο πλαίσιο στήριξης θα υπάρχει και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ. Άλλωστε, όλο αυτό το κομμάτι γίνεται σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να έχουν άμεσα και γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής οι οποίοι έχουν πληγεί".

  • Για τους πολίτες των οποίων το σπίτι τους έχει πληγεί ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και επίσης η επιδότηση συγκατοίκησης. Δηλαδή, εάν κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του, κριθεί ότι είναι «κίτρινο» ή «κόκκινο», τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να συγκατοικήσει με κάποιο φιλικό ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.
  • Αναστέλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε ορίζοντα εξαμήνου

  • Θα υπάρξει τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ
  • Αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας  σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες, με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

  •  Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνονται για τρεις μήνες. 

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση των ζημιών, "για να μην επωμιστεί ο Έλληνας φορολογούμενος αποκλειστικά, μόνος του, το μεγάλο κόστος της επιδιόρθωσης των ζημιών που άφησε πίσω της αυτή η πρωτοφανής κακοκαιρία".

" Έχουμε πολλές επιλογές χρηματοδοτικών εργαλείων όπου η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει: και τα αγροτικά ταμεία και οι πόροι του ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών. Θα τα συζητήσω, λοιπόν, όλα αυτά με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας οικονομικά", είπε.

Περισσότερα για το ζήτημα αυτό θα ανακοινώσει το επόμενο Σαββατοκύριακο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα