Άμεσα μέτρα στήριξης του τουρισμού στη Ρόδο - Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

28 Jul 2023, 14:40 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

TornosNews.gr

Άμεσα μέτρα στήριξης του τουρισμού στη Ρόδο - Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το πλέγμα των δράσεων και των πρωτοβουλιών για την επόμενη μέρα του τουρισμού στις περιοχές της Ρόδου που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά, αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο στο νησί και η κατάσταση επιχειρησιακής έκτακτης ανάγκης έχει λήξει, στη σύσκεψη συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων φορέων του τουρισμού, οι βασικοί άξονες στήριξης των κατοίκων και των επιχειρήσεων από την πολιτεία, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών και τα μέτρα προβολής του τουριστικού προϊόντος των περιοχών αυτών στις κύριες αγορές ενδιαφέροντος της Ρόδου.

Οι ενέργειες που ακολουθούν κινούνται σε τρεις άξονες:

1) άμεση στήριξη μέσω του μηχανισμού κρατικής αρωγής των κατοίκων και επιχειρήσεων που επλήγησαν. Από την αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας έχουν εντοπιστεί 6 κτήρια που κρίνονται κατεδαφιστέα και άλλα 39 που έχουν μικρότερες φθορές.

2) άμεσες εργασίες αποκατάστασης από την περιφέρεια και τον δήμο σε οδικά δίκτυα και δημόσιες ακτές.

3) εκστρατεία θετικής προβολής της Ρόδου στις κύριες αγορές ενδιαφέροντος του νησιού.

Στις πληγείσες περιοχές η επαναλειτουργία των τουριστικών μονάδων που είναι έτοιμες να υποδεχθούν ξανά επισκέπτες έχει ήδη δρομολογηθεί, ενώ η κρατική αρωγή της Πολιτικής Προστασίας έχει προχωρήσει τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Η αναλυτική παρουσίαση των αποφάσεων για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα που έρχεται, ενώ τονίστηκε πως το brand της Ρόδου είναι ισχυρό στο εξωτερικό και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από την άμεση ανταπόκριση της πολιτείας και την εξαιρετική στάση των κατοίκων και των εθελοντών κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, o Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Παράσχης, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης και η Πρόεδρος του Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα.

O κ.Καμπουράκης, σε ανάρτησή του στα social media αναφέρει:

... Στη συνάντηση αυτή, τόνισα την απόλυτη ανάγκη να επιστρέψει όλο το νησί μας στην τουριστική κανονικότητα, από το οποίο η χώρα έχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη, ως προς την απασχόληση και τα τουριστικά έσοδα.

Εξήρα τη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν.Α. και τον ΕΟΤ, ώστε η Ρόδος να αποτελεί σήμερα, ένα ισχυρότατο τουριστικό προορισμό.

Η καλή εικόνα της Ρόδου, ενισχύεται και ενδυναμώνεται περεταίρω, από τη μεγάλη αγκαλιά που άνοιξαν οι Ροδίτες στους επισκέπτες, στις πυρόπληκτες περιοχές, και από τα τόσα πολλά θετικά σχόλια των ΜΜΕ και των επισκεπτών μας.

Και ακριβώς αυτά τα θετικά σχόλια, μετριάζουν τις πληγές που έχουμε υποστεί. Αποτελούν δε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, από ανταγωνιστές μας. Παρόλα αυτά, βασική επιδίωξη είναι να εκπέμψουμε το μήνυμα, ότι το νησί μας παραμένει σήμερα, ένας ζωντανός τουριστικός προορισμός.

Τόνισα, ότι πέρα από τις αποζημιώσεις των πληγέντων, η Ρόδος πρέπει να αποτελεί την προμετωπίδα της εθνικής τουριστικής καμπάνιας, φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια. Ανέφερα ότι ο Δήμος Ρόδου πρέπει να ενισχυθεί με πόρους, για την αποκατάσταση της εικόνας της, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Επίσης, πρέπει να ενισχυθεί, για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, και των υποδομών της.

Εργαζόμενοι όλοι μαζί, μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή τη μεγάλη κρίση, που βίωσε η Ρόδος μας, σε μία μοναδική ευκαιρία αποκατάστασης, ενός ώριμου τουριστικού προορισμού, όπου το βαθύ πράσινο του δάσους και της φύσης, θα επιστρέψει πιο δυνατό και πιο απλωμένο.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα