Η πορεία της γαλλικής οικονομίας και η συνάντηση του υπ. Οικονομικών της Γαλλίας με Μητσοτάκη

09 Aug 2019, 16:03 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοφία Κοντογιάννη

Η πορεία της γαλλικής οικονομίας και η συνάντηση του υπ. Οικονομικών της Γαλλίας με Μητσοτάκη

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κ. Bruno Le Maire συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του στο Παρίσι. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο που δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση και οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γαλλικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INSEE), κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της Γαλλίας επιβραδύνθηκε ελαφρώς σε σχέση με προηγούμενο τρίμηνο, και αυξήθηκε κατά 0,2% από 0,3%. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο όπου σημειώνεται επιβράδυνση στην αύξηση του ΑΕΠ.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, η κατανάλωση των νοικοκυριών επιβραδύνθηκε (+0,2% από +0,4%), ενώ ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου (ΑΣΠΚ) επιταχύνθηκε σημαντικά (+0,9% από +0,5% το προηγούμενο τρίμηνο). Συνολικά, η τελική εγχώρια ζήτηση εκτός των αποθεμάτων συνέχισε να αυξάνεται και συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ κατά +0,4 μονάδες, από +0,3 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο.

Από την πλευρά της παραγωγής, η συνολική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών συνέχισε να αυξάνεται το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό όπως και τα προηγούμενα τρίμηνα (+0,5% από +0,4% τα τρία προηγούμενα τρίμηνα). Η παραγωγή αγαθών παρέμεινε σταθερή (+0,0%), ενώ αντίθετα επιτάχυνση με τον ίδιο ρυθμό όπως και το προηγούμενο τρίμηνο παρουσίασε ο τομέας των εμπορεύσιμων υπηρεσιών (+0,5%). Η μεταποίηση υποχώρησε (-0,4% από +0,5%), ενώ η ανάπτυξη του κλάδου των κατασκευών παρουσίασε ελαφρά επιβράδυνση (+0,3% από 0,6%).

Οι εισαγωγές παρέμειναν σταθερές μετά από ένα δυναμικό α΄ τρίμηνο (+0,1% από +1,1% το α΄ τρίμηνο του 2019) ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων αγορών υδρογονανθράκων. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές παραμένουν υποτονικές (+0,2% όπως και το προηγούμενο τρίμηνο). Συνολικά, η συμβολή του εξωτερικού εμπορίου στην αύξηση του ΑΕΠ είναι ουδέτερη, μετά από αρνητική συμβολή το προηγούμενο τρίμηνο (0,0 μονάδες από -0,3 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο). Επιπλέον, οι μεταβολές στα αποθέματα συνέβαλαν αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ (-0,2 μονάδες από +0,3 μονάδες).

Το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ο συνολικός σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (+0,9% από +0,5%). Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων επιταχύνθηκαν σημαντικά (+1,2% από +0,7%). Επιπλέον, οι επενδύσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν οριακά (+0,1%).

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα