H δωρεά οργάνων σώζει ζωές | Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας στο Μαρούσι

22 May 2024, 18:12 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

TornosNews.gr

H δωρεά οργάνων σώζει ζωές | Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας στο Μαρούσι

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην αξία της δωρεάς οργάνων, που σε πλείστες περιπτώσεις σώζει ζωές, ήταν ο στόχος της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν, με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, το Παράρτημα Αμαρουσίου – Πεύκης της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ» και το Σωματείο Ηπατομοσχευθέντων Ελλάδος «HΠΑΡχω» και πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2024, στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου Αμαρουσίου. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου.

Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, με τίτλο «ΜΑΝΑ Θείο Δώρο», είχε διττό χαρακτήρα: Αφενός να τιμηθεί το πρόσωπο της μητέρας που μέσω αυτής δίδεται το θείο δώρο της ζωής και αφετέρου, σ΄  έναν αντίστοιχο παραλληλισμό, να τονιστεί η σημασία και η αξία της δωρεάς οργάνων, ως ύψιστη πράξη ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που, μέσω της μεταμόσχευσης, δίνει ελπίδα ζωής και αναγεννά πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα συνανθρώπους μας.

Σε μια άκρως συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα τιμήθηκαν δύο, ενδεικτικά, μητέρες και ειδικότερα η ιατρός και συγγραφέας κυρία Ελευθερία Κρικέλη και η νεαρή κυρία Mαριαλένα Θεοδωράκη, μητέρα-δότρια που δώρισε μέρος του ήπατός της προκειμένου να σωθεί το νεογέννητο παιδί της.

«Με τη δωρεά οργάνων η ζωή νικά το θάνατο κι αυτό είναι θέμα επιλογής», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του Παραρτήματος Αμαρουσίου – Πεύκης της «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗΣ» κυρία ΄Ελενα Τσουκλείδου (φωτογραφία), ανοίγοντας την εκδήλωση,  και πρόσθεσε: «Η δωρεά οργάνων παραμένει ζητούμενο στην Ελλάδα. Μέσα από όλους μας πρέπει ν΄ αλλάξει η κουλτούρα μας γύρω από το θέμα αυτό, να ενημερωθούν οι πολίτες καλύτερα και ν΄ αλλάξει η αντίληψή μας στη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων».

Η κυρία Τσουκλείδου αναφέρθηκε επίσης στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Από Αύγουστο σε Αύγουστο» της ιατρού και συγγραφέως Ελευθερίας Κρικέλη, που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την ΄Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών, στο οποίο περιγράφεται η απόφασή της να δωρίσει τα όργανα του πρόωρα χαμένου, στα 19 του μόλις χρόνια, γιού της Γιάννη Κρικέλη. Ανακοίνωσε επίσης ότι, μετά από τη θετική ανταπόκριση του δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα, θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της Αθήνας γλυπτό που θα φιλοτεχνήσει η Ταμίας του Παραρτήματος, μαρμαρογλύπτρια κυρία Αιμιλία Γιαννοπούλου προς ευαισθητοποίηση του κοινού στη δωρεά οργάνων.

Βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Δρ. Βασίλειος Βούγας, MD,PhD. Συντονιστής διευθυντής Α’ Χειρουργικής Κλινικής-Μονάδας Μεταμοσχεύσεως Οργάνων Γ.Ν. «Ευαγγελισμός» ο οποίος αναφέρθηκε στην αύξηση των μεταμοσχεύσεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας  και η κ. Ελευθερία Κρικέλη, διευθύντρια Α’ Παθολογικής Κλινικής Ομίλου «Υγεία»-Μητέρα», Τομεάρχης Παθολογικού Τομέα και μητέρα που δώρισε τα όργανα του πρόωρα εκλιπόντα γιού της Γιάννη Κρικέλη.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης τόνισε ότι «μαζί με την τιμή που απευθύνουμε σε μια από τις πιο σημαντικές μορφές της ζωής μας, τη Μητέρα μας, απευθύνουμε κάλεσμα ευαισθητοποίησης για τη δωρεά οργάνων που μέσω αυτής έχουν σωθεί δεκάδες ζωές. Είναι μεγίστης αξίας κάθε πρωτοβουλία που ισχυροποιεί την αύξηση των δωρητών οργάνων και εμείς στεκόμαστε αρωγοί και στηρίζουμε κάθε σχετική δράση για τη δωρεά οργάνων  ως μία ύψιστη πράξη ανθρωπισμού και αγάπης.»

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ κυρία Μαρία Γιαννίρη και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος π. Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος. 

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με τραγούδια του ελληνικού και κλασικού ρεπερτορίου από την καθηγήτρια Μονωδίας Χριστίνα Σπηλιακοπούλου, συνοδευόμενη από την Καλλιόπη Φώτου στο πιάνο, υπό την επιμέλεια της διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου Φωτεινή Κοσκόρου.


Άκρως συγκινητική ήταν η ομιλία της Προέδρου του Σωματείου Ηπατομοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω» κ. Χριστίνας Θεοδωρίδου η οποία αναφέρθηκε στην επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος που έκανε πριν 20 χρόνια και που την επανέφερε στη ζωή και κατάφερε να είναι κοντά στην ανατροφή των μικρών – τότε – παιδιών της.  Με παράδειγμα το προσωπικό της βίωμα η κ. Θεοδωρίδου τόνισε την αξία της δωρεάς οργάνων και την προσπάθεια που κάνει το σωματείο ηπατομοσχευθέντων προς το σκοπό αυτό.


Συγκινητική ήταν επίσης και η ομιλία του Δημήτριου Μαγγίνα, Πρόεδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνεύμονα «ΣυνεχίΖΩ»,  ο οποίος αναφέρθηκε στην περιπέτειά του και τη μεταμόσχευση καρδιάς που του έσωσε τη ζωή.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα