Γερμανικός Τύπος | Μετά τις πυρκαγιές θα έρθουν οι πλημμύρες

04 Aug 2023, 15:26 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

TornosNews.gr

Γερμανικός Τύπος | Μετά τις πυρκαγιές θα έρθουν οι πλημμύρες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και στον εξαιρετικά υψηλό αριθμό τους σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναφέρεται δημοσίευμα της TAZ του Βερολίνου. Η εφημερίδα σημειώνει πως «καμία χώρα της νότιας Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι, αναλογικά με το μεγεθός της, δεν έχει καταγράψει τόσες πολλές καμένες εκτάσεις όσο η Ελλάδα. Η Τουρκία, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, έχει επίσης ελάχιστα πληγεί από τις πυρκαγιές». Συγκεκριμένα μάλιστα, το άρθρο αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται, αναλογικά πάντα, «στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Στην Ιταλία έχει καεί μέχρι στιγμής φέτος το 0,18% της συνολικής έκτασης, στην Ισπανία το 0,14%, στην Πορτογαλία το 0,09% , στην Τουρκία το 0,02%  και στην Ελλάδα το 0,4%».

Όσον αφορά τις αιτίες και τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών από την κυβέρνηση, η εφημερίδα αναφέρει: «Αντί να αναγνωρίσει την  κλιματική κρίση που επιδεινώνεται ως την κύρια αιτία των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και να βελτιώσει επιτέλους την ανεπαρκή πρόληψη και καταπολέμηση των πυρκαγιών από τις ελληνικές αρχές, η κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρεί για άλλη μια φορά τους πιθανούς εμπρηστές ως τους κύριους υπεύθυνους».

Μετά τις πυρκαγιές θα έρθουν οι πλημμύρες

Τέλος, η Augsburger Allgemeine σε δημοσίευμά της αναφέρεται στον κίνδυνο που ακολουθεί μετά τις πυρκαγιές στη Ρόδο: «Οι πυρκαγιές έχουν σβήσει, η διακοπή της ηλεκτροδότησης και των τηλεπικοινωνιών έχει αποκατασταθεί σε πολλά σημεία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει αρθεί. Στις πυρόπληκτες περιοχές αρχίζει η εκτίμηση των ζημιών και η άμεση βοήθεια που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για τους πληγέντες βρίσκεται σε εξέλιξη. Όμως μετά τις πυρκαγιές, ένας νέος κίνδυνος ελλοχεύει. Όταν πέσουν οι πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις στη Ρόδο το φθινόπωρο, απειλούν πλημμύρες και κατολισθήσεις. Ένα γνωστό και επίφοβο φαινόμενο. Πριν από τις πυρκαγιές, η δύναμη της βροχής αναχαιτιζόταν από τα πευκοδάση. Τώρα η βροχή πέφτει μέσα από τους απανθρακωμένους σκελετούς των δέντρων κατευθείαν στο έδαφος. Η ικανότητα του εδάφους να απορροφά τις βροχοπτώσεις μειώνεται ακόμα περισσότερο από το στρώμα στάχτης που καλύπτει τις καμένες περιοχές».

Πηγή: DW

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα