Η πανδημία και ο Άγιος Βαλεντίνος

14 Feb 2022, 11:36 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

TornosNews.gr

Η πανδημία και ο Άγιος Βαλεντίνος

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η πανδημία δοκιμάζει μερικές φορές σκληρά τις σχέσεις των ζευγαριών. Ψυχολόγοι βλέπουν ωστόσο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως ευκαιρία ανανέωσης. Διαβάστε το θέμα της DW...

Στενότητα και μονοτονία. Η πανδημία είναι για τα ζευγάρια μια πρωτόγνωρη πρόκληση. Ο τραγουδιστής Αλεξάντερ Κλάους γνωστοποίησε τον Δεκέμβριο την κρίση που περνάει ο γάμος του και σχετίζεται με την πανδημία. Εξήγησε ότι η κατάσταση ξέφυγε με τη γυναίκα του μετά από καυγάδες για την ακαταστασία και την καθαριότητα. Αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με έναν ψυχοθεραπευτή που ασχολείται με ζευγάρια.

Άλλα ζευγάρια μαλώνουν πίσω από κλειστές πόρτες και η κατάσταση διαιωνίζεται. «Ο κωρονοϊός είναι μια δοκιμασία», λέει ο Βόλφγκανγκ Κρύγκερ, ψυχοθεραπευτής από το Βερολίνο και συγγραφέας βιβλίων με θέμα την αγάπη και τη συντροφικότητα.

Λόγω των λοκντάουν και της τηλεργασίας πολλά ζευγάρια περνούν πολύ περισσότερο χρόνο μαζί από πριν. Αν η κακή διάθεση του ενός συνδέεται με τον άλλο, τότε ο κίνδυνος συνεχών και εξαντλητικών διαφωνιών αυξάνεται. Ακόμα και για μικρά πράγματα όπως το πλύσιμο των πιάτων. «Τα νεύρα γρήγορα είναι τεντωμένα», λέει ο ψυχοθεραπευτής. Πολλές ήδη ταλαιπωρημένες σχέσεις δεν μπορούν να αντέξουν. «Πιστεύω πως θα υπάρξει ένα κύμα χωρισμών εξαιτίας του κορωνοϊού», υπογραμμίζει ο Κρούγκερ.

Υπάρχουν και τα θετικά για τα ζευγάρια στην πανδημία

Οι γονείς, ιδιαίτερα οι νεαρές μητέρες, είναι εξαντλημένοι, λέει η ψυχολόγος Κριστίνε Μπακχάους ειδικός σε θέματα σχέσεων που εργάζεται στη Φρανκφούρτη. Να καταφέρεις να κουμαντάρεις οικογένεια και δουλειά μέσα στην πανδημία είναι μερικές φορές κάτι περισσότερο από δύσκολο.

Γονείς ή όχι, ζευγάρια που είχαν προβλήματα στο παρελθόν βίωνουν τον κορωνοϊό σαν ένα είδος μεγεθυντικού φακού, λέει η ψυχολόγος.  Η πανδημία έδειξε επίσης ότι η ζωή είναι πεπερασμένη και πολλοί σκέφθηκαν ότι δεν θέλουν πλέον να περνούν το χρόνο τους σε μια κακή σχέση.

Υπάρχουν όμως και θετικά αποτελέσματα. «Εργαζόμενα ζευγάρια που πριν απλά λειτουργούσαν, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τη συντροφικότητα με διαφορετικό τρόπο», λέει η ειδικός. Τα ζευγάρια είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψει ξανά ο ένας τον άλλο.

Αυτονομία και ελευθερία

 «Για άτομα που έχουν δυσκολίες ίσως με τις σχέσεις και το δέσιμο ίσως να ήταν και μια καλή ευκαιρία». Επίσης για σχέσεις με προβλήματα απιστίας υπήρχε μια ανακούφιση δουλεύοντας από το σπίτι. «Το μεγάλο θέμα είναι όμως η αυτονομία και πόση ελευθερία χρειάζομαι», λέει η Μπακχάους. Η ευκαιρία να ικανοποιήσετε τις δικές σας ανάγκες, βγαίνοντας με φίλους και πηγαίνοντας διακοπές εξέπεσε. Κι αν βλέπεις τον άλλο με φόρμα για τζόκινγκ κάθε μέρα, γίνεται δύσκολη η έλξη και ο ερωτισμός. Πρέπει να αντέχει κανείς λίγο και την πίεση και το αίσθημα ότι ασφυκτιάς με τον άλλο.

«Πολλοί έμαθαν να επιμένουν χωρίς να το βάζουν στα πόδια εξαιτίας των συγκρούσεων και να μιλάνε με τον σύντροφό τους», λέει. Η ψυχολόγος βλέπει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως ευκαιρία για να εκπλήξουν ο ένας τον άλλον και να κάνουν κάτι ωραίο μαζί. «Ακόμα κι αν υπάρχουν βαριά σύννεφα πάνω από τη σχέση, μπορεί να σκεφθεί κανείς «τι θα έκανε ευτυχισμένο τον άλλο;» ή απλά να πει κανείς «Εγώ σε αγαπώ» ή «Σ' αγαπώ γιατί...».

Ο ψυχοθεραπευτής Κρύγκερ συμβουλεύει επίσης να προσέχετε τον εαυτό σας. «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη διάθεσή του» λέει. Είναι σημαντικό να διατηρούνται κοινωνικές σχέσεις, είτε με βόλτες είτε μέσω τηλεφώνου ή μέσω βίντεο. «Τότε η σχέση μπορεί να αναπνεύσει ...και είναι σημαντικό να αφήνετε ο ένας στον άλλον χώρο».

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα