Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Αθήνα- νεότερες πληροφορίες

19 Jul 2019, 14:19 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

TornosNews.gr

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Αθήνα- νεότερες πληροφορίες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε όλη την Αθήνα λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός ήταν έντασης 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στην Πάρνηθα. Ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας είπε πριν από λίγο στον ΣΚΑΙ. ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται δυτικά από την περιοχή της Πάρνηθας που είχε εκδηλωθεί η σεισμική δραστηριότητα του 1999, στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και τη Μαγούλας.  Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη που μίλησε στην ΕΡΤ ο σεισμός έγινε στο δυτικό κομμάτι του ρήγματος που είχε σπάσει το 1999.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν προβλήματα στις επικοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές της Αττικής.

Σε δήλωσή του λίγο πριν τις 3.30 μ.μ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανέφερε πως δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς. Υπάρχει επιβεβαιωμένη αναφορά για κατάρρευση παλαιάς κατοικίας στη Δραπετσώνα και ακατοίκητης κατοικίας στα Πετράλωνα.

Αναφέρονται, επίσης, φθορές σε τοιχοποιίες σπιτιών στην περιοχή της Μαγούλας.

Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αμέσως μετά την εκδήλωση σεισμού στην Αττική ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου βρίσκεται ήδη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στο χώρο της Δυτικής Αττικής για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή, ενώ δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονται στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Τραυματισμός τουρίστριας - Ποιά μουσεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πανικόβλητος επισκέπτης φαίνεται ότι χτύπησε άθελα του με τον αγκώνα του επισκέπτρια σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο έφτασε αμέσως στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη μέριμνα στην τουρίστρια. Παράλληλα, η υπουργός, κ. Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε σύντομη αυτοψία στο μουσείο και ενημερώθηκε από την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και από τους Προϊσταμένους των Συλλογών ότι δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στα εκθέματα του Μουσείου. Σημειώθηκαν μόνον περιορισμένης τάξεως μετακινήσεις μικροαντικειμένων εντός των προθηκών. Κάποια, πιθανώς επιφανειακά προβλήματα παρατηρήθηκαν  -στους σοβάδες- στο κτίριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι μηχανικοί του Υπουργείου έχουν επιληφθεί σχετικά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, παρά μόνον μικρές μετακινήσεις μικρών αντικειμένων και πτώσεις νομισμάτων. Κάποια προβλήματα παρατηρήθηκαν στο κτίριο της Δουκίσσης Πλακεντίας. Οι μηχανικοί του Υπουργείου έχουν επιληφθεί σχετικά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου, στο κτήριο του Μουσείου και στις Συλλογές δεν υπάρχουν προβλήματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου, στο κτήριο του Μουσείου και στις Συλλογές δεν υπάρχουν προβλήματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου του ΔΣ του Μουσείου Ακροπόλεως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις αρχαιότητες.

Τα ανωτέρω μουσεία θα παραμείνουν κλειστά για το υπόλοιπο του ωραρίου για λόγους πρόληψης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Μικρό πρόβλημα καταγράφηκε στην ανακαινισμένη Στοά του Αττάλου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων δεν υπάρχουν προβλήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, καθώς και στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας στην Αίγινα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στην Μονή Δαφνίου. Σημειώθηκε κατακρήμνιση του ανατολικού τμήματος του βορείου εξωτερικού περιβόλου. Αυτοψία έγινε στο Καθολικό και υπάρχουν προβλήματα μόνον στους σοβάδες. Η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν υπέστησαν ζημίες τα ψηφιδωτά. Στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ελευσίνας δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής στους χώρους και τα μουσεία αρμοδιότητας της δεν υπάρχουν προβλήματα.

Μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες του Υπουργείου για την καταγραφή τυχόν ζημιών.

Οι ανακοινώσεις για το σεισμό:

** Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

** Το Σεισμολογικό Κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι επιφανειακή ήταν η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 14.13 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Μαγούλα, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας. Αυτή την ώρα σημειώνονται μετασεισμοί, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες του σεισμολογικού κέντρου.

Ακολούθησαν ήδη αρκετοί μετασεισμοί, με μεγαλύτερο αυτόν που σημειώθηκε στις 15:11,  μεγέθους 4,4 βαθμών. 

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δήλωσε αργά το απόγευμα: «Στις 14:13 εκδηλώθηκε σεισμός ισχύος 5.1 Ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο λεκανοπέδιο Αττικής και στις όμορες περιοχές. Το επίκεντρο ήταν 23 χλμ  Βορειοδυτικά του κέντρου Αθήνας, στην περιοχή της Μαγούλας. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 13 χλμ.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, δυνάμεις χερσαίες και εναέριες της Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Ε.Μ.Α.Κ., της Περιφέρειας και των Δήμων.

Το πρώτο ημίωρο παρατηρήθηκε συμφόρηση των τηλεπικοινωνιών στα κινητά τηλέφωνα λόγω υπερφόρτωσης, καθώς και διακοπές ρεύματος που οδήγησαν κυρίως σε εγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες. Η πυροσβεστική δέχτηκε 200 κλήσεις και πραγματοποίησε 30 απεγκλωβισμούς.

Για αρκετές ώρες υπήρξε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η Τροχαία επικουρούμενη από την Άμεση Δράση αναπτύχθηκε και διευκόλυνε στην αποσυμφόρηση. Ελικόπτερα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατηύθυναν την επιχείρηση.

Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα. Για την ασφάλεια των πολιτών, που ενδεχομένως δεν θέλουν να κοιμηθούν σπίτι τους, και την ασφάλεια των περιουσιών τους, η Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις σε όλες τις περιοχές, που θα περιπολούν όλο το βράδυ.

Οι Γενικοί Γραμματείς όλων των Υπουργείων, η Περιφερειακή Διοίκηση και οι Δήμοι έχουν κινητοποιήσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες τους υπό τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας. Η επιφυλακή θα συνεχισθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Όπου υπάρχει πρόβλημα με παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα σε ευπαθείς ομάδες, δίνουμε προτεραιότητα. 

Η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική, γεγονός που είναι θετικό. 

Από αύριο το πρωί θα αρχίσει καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.

Απευθύνομαι τώρα στον καθένα και στην καθεμιά σας προσωπικά.

Με εντολή του Πρωθυπουργού είμαστε εδώ κι είμαστε δίπλα σας. Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος. Σας ζητώ να είστε ψύχραιμοι, για κάθε πρόβλημά σας η τοπική Αστυνομία, οι Δημοτικές Υπηρεσίες, οι Πυροσβέστες είναι αρωγοί. 

Μαζί θα ξεπεράσουμε κι αυτή τη δυσκολία.  Καλό βράδυ, ψηλά το κεφάλι , η ζωή συνεχίζεται, όπου υπάρχει πρόβλημα να μας το λέτε. 

Καλή σας νύχτα.»

Διαβάστε επίσης

Ήρεμη η αντίδραση στον σεισμό των τουριστών στην Ακρόπολη- Εκκενώνεται το Μουσείο

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα