Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου | Αίτημα στον Πρωθυπουργό για μείωση του ΦΠΑ στη Δωδεκάνησο

08 Apr 2024, 22:32 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TornosNews.gr

Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου | Αίτημα στον Πρωθυπουργό για μείωση του ΦΠΑ στη Δωδεκάνησο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τη μείωση του ΦΠΑ στη Δωδεκάνησο ζητεί η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου με υπόμνημα που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρός της κ. Παπαβασιλείου.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Ρόδο, όπου το βράδυ μίλησε στο φόρουμ «EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis» σε ξενοδοχείο του νησιού. Στο Φόρουμ παρέστη και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Στην εκδήλωση υπεγράφη η Κοινή Διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή και τον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Το απόγευμα ο κ.Μητσοτάκης επισκέφτηκε το Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας της Τήλου, όπου γίνεται η διαχείριση των αποβλήτων στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος κυκλικής οικονομίας Just Go Zero Tilos.

Όπως υπογραμμίζεται στο υπόμνημα, που υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης Ιωάννης Παπαβασιλείου και ο γενικός γραμματέας  Κωνσταντίνος Καλλιουδάκης, η πρόταση προέκυψε από τη βαθιά πεποίθηση ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι ένα μοναδικό μέτρο το οποίο μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση όχι μόνο της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Οι κύριοι λόγοι πάνω στους οποίους στηρίζεται το αίτημα αυτό, όπως ακριβώς αναφέρονται στο υπόμνημα, είναι οι ακόλουθοι:

(α) Η Δωδεκάνησος ως παραμεθόρια περιοχή, στο ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζει προκλήσεις από τις γειτονικές, μη ευρωπαϊκές περιοχές. Είναι απαραίτητο να διατηρεί την οικονομική της ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική της συνοχή. Η στήριξη των δωδεκανησιακών τοπικών επιχειρήσεων και κοινωνιών και η ευημερία τους αποτελούν την καλύτερη θωράκιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

 (β) Η Δωδεκάνησος, ως νησιωτική περιοχή στο ΝΑ άκρο της χώρας και σε μεγάλη απόσταση από το κέντρο, βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλό κόστος μεταφοράς αγαθών και υπηρεσιών, με υψηλό κόστος μετακίνησης ατόμων και εν τέλει με αυξημένο κόστος ζωής. Η ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων είναι οριακή και η θέση των τοπικών κοινωνιών είναι δυσμενέστερη συγκριτικά με άλλες περιοχές. Ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων και υπηρεσιών που καταναλώνονται εδώ παράγεται σε άλλα μέρη της Ελλάδας και σε άλλες χώρες. Πώς μπορεί η Δωδεκανησιακή οικονομία να διατηρήσει τη βιωσιμότητά της; Πώς μπορεί η τοπική κοινωνία να συγκρατήσει τα μέλη της στον τόπο, να αποφύγει το brain drain, ή να προσελκύσει εργαζόμενους; Τα νησιά της παραμεθορίου Δωδεκανήσου πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για να μπορέσουν να επιβιώσουν και η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί ένα μέτρο μείωσης της ανισότητας. 

(γ) Οι πληγές που δέχτηκε η Δωδεκάνησος από τις φωτιές του περσινού καλοκαιριού καταδεικνύουν πόσο ευάλωτη είναι η περιοχή μας: Η φωτιά στη Ρόδο επέφερε ζημιά στο ξενοδοχειακό κλάδο, σε πολλές μικρές επιχειρήσεις, ακόμα και εκτός νησιού (π.χ. στον τουρισμό της Σύμης), στους εργαζομένους μας, στα σπίτια πολλών συμπολιτών μας, στην αγροτική καλλιέργεια και στο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Οι πληγές αυτές θα αργήσουν πολύ να κλείσουν. Οι ασφαλιστικές εταιρείες αργούν επιμελώς τις αποζημιώσεις, η κρατική αρωγή συναντά διάφορες δυσκολίες, η αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον θέλει χρόνο και έχει κόστος. 

Η υλοποίηση μέτρων και πολιτικών, όπως η εκκένωση των 20.000 επισκεπτών, χωρίς θύματα το περσινό καλοκαίρι, έδειξε πόσο πολύτιμη είναι η συνεργασία της πολιτείας και των συντεταγμένων υπηρεσιών της με τους τοπικούς φορείς και τον ντόπιο πληθυσμό. Έδειξε όμως ακόμα πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχουν ευαισθητοποιημένες και εκπαιδευμένες κοινωνίες και άτομα που νοιάζονται για τον τόπο τους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν, με τη φροντίδα της πολιτείας, η οικονομία της Ρόδου ήταν πιο ανταγωνιστική, οι ζημιές θα ήταν πιο περιορισμένες και οι ανάγκες αποζημιώσεων πολύ μικρότερες. 

(δ) Πρόσφατα η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και το ΕΒΕΔ υπογράψαμε Σύμφωνο Συνεργασίας με την Περιφέρεια μας για να ενταχθούμε σύσσωμα με όλες μας τις δυνάμεις στο πρόγραμμα, THE RHODES CO LAB SUSTAINABLE DESTINATION, ώστε να αποδείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει στόχους που οι άλλοι θεωρούν αδύνατον. Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η συνεργασία Κράτους, Περιφέρειας, Δήμου, ξενοδοχείων, επαγγελματιών και κατοίκων. Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ θα αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο επιτυχίας του εγχειρήματος. 

(ε) Ανταποκριθήκαμε στο πρόγραμμα Rodos Pass, όπως ακριβώς είχατε εξαγγείλει για τους επισκέπτες μας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στη Ρόδο το 2023. 

Και συνεχίζει το υπόμνημα της Ε.Ξ. Ρόδου:

"...Αγαπητέ κύριε πρωθυπουργέ, 

Το αίτημά μας για μείωση του ΦΠΑ για τη Δωδεκάνησο δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Στηρίζεται σε μια σειρά θεσμών, μπορεί κανείς να επικαλεστεί στην επιχειρηματολογία του. 

Στηρίζεται κατ' αρχάς στο ίδιο το Σύνταγμα που στο άρθρο 101 αναφέρει ότι " Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους".

Στηρίζεται ακόμα στην ιστορική πραγματικότητα ότι το ειδικό φορολογικό και δασμολογικό καθεστώς που ίσχυε στη Δωδεκάνησο μέχρι πριν μερικές δεκαετίες αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκαν τα πρώτα βήματα ανάπτυξης των νησιών της Δωδεκανήσου. 

Στηρίζεται επίσης στο ότι η πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει για τις νησιωτικές οικονομίες και κοινωνίες η μείωση του ΦΠΑ, παρείχε σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ.4 του κώδικα Φ.Π.Α. (Ν.2589/2000), δυνατότητα για μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο. 

Στηρίζεται ακόμα στις πρόσφατες αποφάσεις της πολιτείας και ειδικότερα στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 65 του ν. 4811/2021 (108 Α’) και ισχύει από 1.7.2021, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο. Ναι μεν η προϋπόθεση στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να έχουν συσταθεί και λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους κέντρα και δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 (Α΄51), όπως αυτό προκύπτει από σχετική βεβαίωση, που εκδίδεται από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Τι εμποδίζει όμως την επέκταση της απόφασης για όλη τη Δωδεκάνησο με επίκληση των λόγων που αναφέρθηκαν παραπάνω; 

Στηρίζεται ακόμα στην Οδηγία 2006/112/ΕΕ, η οποία στο άρθρο 120 ορίζει ότι "Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος χαμηλότερους συντελεστές έως 30 % από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα".

Στηρίζεται στο ψήφισμα του κορυφαίου οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωκοινοβουλίου, για διατήρηση των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τις νησιωτικές περιοχές (ψήφισμα της 4ης Φεβρουαρίου 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου). 

Αγαπητέ κύριε πρωθυπουργέ, 

Η Δωδεκάνησος αποτελεί έναν μοναδικό πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό, ο οποίος προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Ωστόσο, η οικονομική επιβάρυνση που επιβάλλει ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ δυσχεραίνει τόσο τις τοπικές επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές.

Με τη μείωση του ΦΠΑ, θα δοθεί ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης προς την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη του τουρισμού. Η οικονομική επιβάρυνση του εγχειρήματος της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ σύμφωνα με υπολογισμό του Οικονομικού Επιμελητήριου Δωδεκανήσου δεν ξεπερνάει τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Αντ' αυτού θα υπάρξει όφελος από αυξημένο κύκλο εργασιών στις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις και από αυξημένη κατανάλωση.

Οι τοπικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές τιμές και πακέτα στους επισκέπτες, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά τους στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Παράλληλα, αυτός ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα ενθαρρύνει και τους τοπικούς καταναλωτές και την τουριστική δαπάνη . Είμαστε πεπεισμένοι ότι συνολικά αυτή η ενέργεια θα έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία της Δωδεκανήσου αλλά και στο σύνολο της χώρας.

Είμαστε σίγουροί ότι θα εξετάσετε το αίτημά μας με κατανόηση και σας διαβεβαιώ ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου με 540 μέλη και 27.000 άμεσα εργαζόμενους μας ότι θα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όπου μπορούμε στο έργο σας. Η Δωδεκάνησος, η παραμεθόριος αυτή περιοχή της Ελλάδας, έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας και είμαστε σίγουροί ότι η υπόσχεσή σας ότι από το 2025 και μετά θα εφαρμοστούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά την απόλυτη εμπιστοσύνη σε σας και στην κυβέρνηση σας". 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα