Βροχή τα "λουκέτα" σε Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024

12 Oct 2023, 16:03 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Βροχή τα "λουκέτα" σε Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε κλίμα ανασφάλειας εξελίσσεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, με τον αριθμό των πτωχεύσεων να συνεχίζεται με ανοδική πορεία μέχρι και το τέλος του ερχόμενου έτους, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Scope Ratings.

Οι μικρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που εξαρτώνται από οικονομικού και επιχειρηματικούς κύκλους  καθώς και εκείνες σε ευαίσθητους κλάδους όπως η λιανική πώληση, η αυτοκίνηση, οι αερομεταφορείς και οι κατασκευές, αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιέσεις στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον.

Οι ανησυχίες αυτές δικαιολογούνται από τις ανακοινώσεις πτωχεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες κατά το β΄τρίμηνο του 2023 έφτασαν σε υψηλά 8ετίας, και από το γεγονός ότι η αύξηση αυτή δεν έχει επιβραδυνθεί κατά το τρίτο τρίμηνο.

Η ανάλυση της Scope Ratings αναφέρει ότι, εν μέρει, η αύξηση αυτή οφείλεται σε αποτελέσματα μετά τη λήξη της κυβερνητικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, η κύρια αιτία είναι οι αυξημένοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι. Τα υψηλότερα επιτόκια και η έννοια του "χρηματοδοτικού τοίχου" αποτελούν παράγοντες που καθυστερούν τη σταθεροποίηση των πτωχεύσεων, και εκτιμάται ότι αυτή η τάση δεν θα αλλάξει πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και τις αρχές του 2025.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναμένεται να πληρώσουν επιπλέον επιτόκια ύψους 8,2 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του χρέους τους στις κεφαλαιαγορές τον επόμενο χρόνο.

Αυτή η αυξημένη χρηματοοικονομική επιβάρυνση, που οφείλεται σε διαρκώς υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, αναμένεται να αυξηθεί ξανά από το 2025 και το 2026, εκτός εαν σημειωθεί σημαντική αλλαγή στην πορεία της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών παραγόντων.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα