Σουηδία: H οικονομική ύφεση επηρεάζει ξενοδοχεία και εστιατόρια

09 May 2023, 07:02 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Σουηδία: H οικονομική ύφεση επηρεάζει ξενοδοχεία και εστιατόρια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στη Σουηδία αισθάνονται τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης καθώς η κερδοφορία τους έχει μειωθεί σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1990 σύμφωνα με το "Βαρόμετρο Μικρών Επιχειρήσεων 2023" που συντάσσεται από το δίκτυο επιχειρηματιών Företagarna, την τράπεζα Swedbank και τη Συνομοσπονδία Ταμιευτηρίων Sparbankerna

Παρά τη γρήγορη ανάκαμψη μετά την πανδημία, οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον νέες προκλήσεις, όπως αυξημένα κόστη, αυξημένα επιτόκια, και μειωμένη ζήτηση, με τις μελλοντικές προοπτικές να διαγράφονται ζοφερές. Ο αριθμός των παραγγελιών που έλαβαν οι μικρές επιχειρήσεις μειώθηκαν ταχέως το 2023, με την πτώση να αναμένεται να συνεχιστεί για το επόμενο έτος.

Όλοι οι κλάδοι αναμένουν ασθενέστερη ανάπτυξη, με το λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, και τις κατασκευές να επηρεάζονται αρνητικά, με περίπου μία στις τρεις εταιρείες να αναμένει συρρίκνωση στις παραγγελίες. Η έλλειψη κατάλληλου εργατικού δυναμικού παραμένει μια σημαντική, οριζόντια πρόκληση για πολλές εταιρείες σε όλους τους κλάδους.

Επιπλέον, ένας στους τρεις επιχειρηματίες αισθάνεται ότι τα προσωπικά του οικονομικά έχουν επιδεινωθεί, με πολλούς εξ αυτών να χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους αποταμιεύσεις ως αποθέματα για την επιβίωση των εταιρειών τους. 

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Στοκχόλμη.

 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα