Διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας-Αφρικής

01 Feb 2023, 08:13 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας-Αφρικής

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση δύο γιγαβάτ (2 gw) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, γνωστό ως έργο διασύνδεσης Ελλάδας-Αφρικής Power (GAP), ανακοίνωσαν οι εταιρείες McDermott και  Eunice Energy Group.

Ειδικότερα, η Eunice Energy Group ηγείται της διακρατικής κοινοπραξίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για το έργο GAP, το οποίο στοχεύει να συμβάλει στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα, διευκολύνοντας τη διηπειρωτική μεταφορά καθαρής ενέργειας. Ως μέρος της κοινοπραξίας, η McDermott, ηγέτης στη μηχανική, τις προμήθειες, την κατασκευή και την υποθαλάσσια εγκατάσταση, θα παρέχει μηχανική και κατασκευαστική καθοδήγηση.

Η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι ευθυγραμμισμένη με τους στρατηγικούς ενεργειακούς στόχους της Ελλάδας και η GAP αντιπροσωπεύει ένα έργο στα εθνικά συμφέροντα και των δύο χωρών.

Πρόκειται για ένα μνημόνιο συνεργασίας στρατηγικής σημασίας, σε μια εποχή που η Ευρώπη εργάζεται για να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια, επεσήμανε ο κ. Michael McKelvy, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της McDermott, δηλώνοντας περήφανος που ενώνει τις δυνάμεις του με την Eunice Energy Group και βοηθάει στην οικοδόμηση του μέλλοντος της ενέργειας στην περιοχή.

Από πλευράς του, ο κ. Γιώργος Καλαβρουζιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Eunice Energy Group, ανέφερε ότι η Eunice είναι ενθουσιασμένη που συνεργάζεται με έναν αμερικανικό ηγέτη της βιομηχανίας όπως η McDermott. Το GAP Project είναι το κορυφαίο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όντας στην κορυφή της λίστας όσον αφορά την τεχνική σκοπιμότητα. Η διασύνδεση 2 GW θα βοηθήσει την Αίγυπτο να εξάγει την πλεονάζουσα ισχύ της στην Ευρώπη και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξάγει την εγχώρια παραγωγή της πράσινης ενέργειας στα Βαλκάνια και την Ιταλία, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας.

Σχετικά με την McDermott

Η McDermott είναι ένας κορυφαίος, πλήρως ολοκληρωμένος πάροχος μηχανικών και κατασκευαστικών λύσεων στον κλάδο της ενέργειας. Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 54 χώρες, με περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους, έναν διαφοροποιημένο στόλο εξειδικευμένων σκαφών και εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά με την Eunice

Η Eunice είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών στην Ελλάδα και κατέχει σημαντική θέση στον διεθνή ενεργειακό χάρτη με πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη καινοτόμων και ολοκληρωμένων λύσεων και υπηρεσιών για την παραγωγή και χρήση ΑΠΕ. Η Eunice υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων πράσινης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων, μεγάλων έργων αποθήκευσης και γεωστρατηγικών έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης. Η Eunice δραστηριοποιείται επίσης σε συστήματα ενεργειακής αυτονομίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου έργου Smart Green Island στο νησί της Τήλου. Κατέχει και λειτουργεί την πρώτη και μοναδική μονάδα κατασκευής ανεμογεννητριών καθώς και την πρώτη μονάδα κατασκευής EV Charger. Ο πρωτοποριακός ρόλος βάζει την καινοτομία στην καρδιά της Eunice και η εταιρεία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στους αναδυόμενους τομείς ενέργειας και υποδομών στην περιοχή.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα