Η έκρηξη των τιμών των ακινήτων παγκοσμίως φτάνει στο τέλος της, προειδοποιεί η UBS- Έρχεται η διόρθωση

17 Oct 2022, 11:30 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TornosNews.gr

Η έκρηξη των τιμών των ακινήτων παγκοσμίως φτάνει στο τέλος της, προειδοποιεί η UBS- Έρχεται η διόρθωση

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η έκρηξη στις τιμές των ακινήτων στις μεγάλες πόλεις του κόσμου φτάνει στο τέλος της, σύμφωνα με μελέτη της ελβετικής τράπεζας UBS, με τη Φρανκφούρτη και το Τορόντο να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις πιο υψηλές ανισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ετήσια μελέτη της UBS για την παγκόσμια αγορά ακινήτων εξέτασε τις τιμές σε 25 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Οι τιμές των κατοικιών σε αυτές τις πόλεις αυξήθηκαν κατά 10% από τα μέσα του 2021 μέχρι τα μέσα του 2022. Το ποσοστό αύξησης είναι το υψηλότερο από το 2007.

Από το top5 των πόλεων με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τιμές, τέσσερις είναι πόλεις των ΗΠΑ: το Μαϊάμι, το Λος Άντζελες το, Σαν Φρανσίσκο και η Βοστώνη.

«Οι ανισορροπίες στις παγκόσμιες μητροπολιτικές αγορές κατοικιών είναι πολύ αυξημένες και οι τιμές δεν συγχρονίζονται με τα αυξανόμενα επιτόκια», αναφέρει η έκθεση.

Όπως προαναφέρθηκε, οι πόλεις όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος να σκάσει η φούσκα ακινήτων είναι το Τορόντο στον Καναδά και η γερμανική πόλη της Φρανκφούρτης. Άλλες πόλεις στην κόκκινη ζώνη της έκθεσης είναι η Ζυρίχη, το Μόναχο, το Χονγκ Κονγκ, το Βανκούβερ, το Άμστερνταμ, το Τελ Αβίβ και το Τόκιο.

Υπερτιμημένες θεωρούνται επίσης οι αγορές ακινήτων στη Στοκχόλμη, το Παρίσι, το Σίδνεϊ, τη Γενεύη, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη και την Σιγκαπούρη. 

Οι μόνες τέσσερις πόλεις, από τις 25 που αναλύθηκαν, με εύλογη αποτίμηση των αξιών των ακινήτων είναι το Μιλάνο, το Σάο Πάολο, το Ντουμπάι και η Βαρσοβία.

«Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί κατά μέσο όρο σε όλες τις πόλεις που αναλύθηκαν από το χαμηλότερο σημείο τους στα μέσα του 2021», σημειώνει η έκθεση. Σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη αύξηση των τιμών των ακινήτων, όπως αναφέρεται, η επιφάνεια του διαθέσιμου χώρου διαβίωσης που είναι οικονομικά προσιτή για έναν υψηλά καταρτισμένο υπάλληλο είναι, κατά μέσο όρο, κατά ένα τρίτο χαμηλότερη από ό,τι ήταν μόλις πριν από την πανδημία.

«Τα υψηλότερα επιτόκια, ο πληθωρισμός, η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών ασκούν πίεση στη στεγαστική έκρηξη», επισημαίνει η έκθεση, η οποία είναι κατηγορηματική ότι:

«Στην πλειονότητα των πόλεων με υψηλές αποτιμήσεις, οι διορθώσεις τιμών είτε έχουν ήδη ξεκινήσει είτε αναμένεται να ξεκινήσουν τα επόμενα τρίμηνα».

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα