Βρετανία: Καλπάζει ο πληθωρισμός, εξανεμίζονται οι μισθοί των Βρετανών - Σε ιστορικό χαμηλό τα πραγματικό εισόδημα

13 Sep 2022, 12:15 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Βρετανία: Καλπάζει ο πληθωρισμός, εξανεμίζονται οι μισθοί των Βρετανών - Σε ιστορικό χαμηλό τα πραγματικό εισόδημα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι μισθοί των Βρετανών συνεχίζουν να συρρικνώνονται εξαιτίας της αύξησης του κόστους ζωής, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ενώ ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 4,7% την περίοδο Απρίλιος – Ιούνιος, ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών ξεπέρασαν το ρυθμό αυτό, με αποτέλεσμα η πραγματική αξία των αμoιβών να παρουσιάζει μείωση 3%.

Οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών πλήττονται από τους λογαριασμούς ενέργειας καθώς και από τις τιμές-φωτιά των τροφίμων και των καυσίμων.

Η αύξηση των τιμώ οδήγησε τον πληθωρισμό στο Ην. Βασίλειο σε ρεκόρ 40ετίας ενώ το νεότερο επίπεδό του το οποίο πρόκειται να ανακοινωθεί την Τετάρτη αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερο.

Το «κενό» μεταξύ της αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί την τελευταίας 20ετία.

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ακόμη ένα κενό μεταξύ της αύξησης των μισθών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας παρουσίασε αύξηση 5,9% ενώ ο δημόσιος +1,8%, με τη διαφορά αυτή να αποτελεί τη μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις μισθών για εκατ. εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, όπως δασκάλους, νοσηλευτές, ιατρούς, αστυνομικούς και μέλη των ενόπλων δυνάμεων, όμως οι αυξήσεις που δόθηκαν ήταν κάτω από τον τρέχοντα ρυθμό πληθωρισμού στο 9,4%, με τους υπουργούς να προειδοποιούν ότι οι μεγάλες αυξήσεις θα παγιώσουν το προβάδισμα του πληθωρισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας πρόσφατα προχώρησε σε αύξηση-ρεκόρ των τελευταίων 27 ετών στα επιτόκια σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αυξανόμενες τιμές. Προειδοποίησε επίσης ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα περάσει σε ύφεση προς το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς οι τιμές για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σημείο-κλειδί πλέον αποτελεί το τι θα συμβεί με τον πληθωρισμό το 2023. Εάν ο πληθωρισμός τιμών επιβραδυνθεί, όπως ελπίζουν όλοι, οι αυξήσεις τιμών θα ξεπεράσουν τις αυξήσεις των τιμών, διασφαλίζονται καλύτερο βιοτικό επίπεδο στους εργαζομένους.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση η Τράπεζα της Αγγλίας ανησυχεί ότι οι υψηλότερες αποδοχές θα αποτελέσουν ένα κόστος που θα τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και ότι οι αμοιβές θα πρέπει να αυξηθούν ακόμη περισσότερο για να αντισταθμιστεί αυτό.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα