HSBC: Παγίδα ύφεσης ο τουρισμός για την Ελλάδα

15 Jul 2020, 11:52 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

HSBC: Παγίδα ύφεσης ο τουρισμός για την Ελλάδα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H τράπεζα της Βρετανίας HSBC προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση για την Ελλάδα την οποία αποδίδει κατά κύριο λόγο στην εξάρτησή της από τον τουρισμό, ο οποίος, όπως υπολογίζει, θα μειωθεί κατά 50% φέτος, δημιουργώντας ύφεση έως 5% στο ΑΕΠ. Και αυτό είναι μόνο το αισιόδοξο σενάριο.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της HSBC, ο ρυθμός ύφεσης στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς θα κυμανθεί στο 12% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 8,6% και με εκτίμηση για το σύνολο του 2020 στο 8,2% έναντι 6% προηγούμενης πρόβλεψης.

Όσον αφορά τον τουριστικό κλάδο, η τράπεζα υπογραμμίζει ότι τα τουριστικά έσοδα συνήθως αντιπροσωπεύουν το 10% του ΑΕΠ και ο κλάδος περί το 20% της συνολικής οικονομίας. Οι διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια σημείωσαν πτώση 73% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουάριος – Μάιος 2020, ενώ τα ταξιδιωτικά έσοδα μειώθηκαν κατά 51,4% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος και 98,7% σε ετήσια βάση μόνο τον Απρίλιο. 

Τα καλά νέα, λέει η τράπεζα, είναι ότι το 60% των τουριστών ταξιδεύουν στη χώρα από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, επομένως η χρονιά δεν είναι ακόμα χαμένη. Ωστόσο, η HSBC προβλέπει μείωση 50% στον αριθμό των τουριστικών αφίξεων. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα