Υποχώρησε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

28 Mar 2024, 07:54 | ΑΓΟΡΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε σε ετήσια βάση στο 3,4% τον Φεβρουάριο από 4% τον Ιανουάριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, με βάση πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του ΗΒ.

Η μείωση του πληθωρισμού προήλθε κυρίως από τη μείωση των τιμών των τροφίμων, των εστιατορίων και των καφετεριών, ενώ η μεγαλύτερη ανοδική πίεση προήλθε από τη στέγαση, τις οικιακές υπηρεσίες και τα καύσιμα.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, αλκοολούχων ποτών και καπνού, μειώθηκε, σε δωδεκάμηνη βάση, στο 4,5% τον Φεβρουάριο από 5,1% τον Ιανουάριο. Επίσης, ο πληθωρισμός τόσο των αγαθών όσο και των υπηρεσιών μειώθηκε σε ετήσια βάση, αντίστοιχα, στο 1,1% (από 1,8%) και στο 6,1% (από 6,5%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο γενικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει προσωρινά στον στόχο του 2% κατά το δεύτερο τρίμηνο προτού αυξηθεί εκ νέου εντός του 2024, καθώς το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας των νοικοκυριών αναμένεται να μειωθεί εκ νέου τον Απρίλιο.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Λονδίνο.
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα