Τουρισμός 2024 | Η ισχυρή στερλίνα στηρίζει τα ταξίδια των Βρετανών- "τζάμπα" η Τουρκία (+113% η ισοτιμία στη διετία)

04 Mar 2024, 11:12 | ΑΓΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Τουρισμός 2024 | Η ισχυρή στερλίνα στηρίζει τα ταξίδια των Βρετανών- "τζάμπα" η Τουρκία (+113% η ισοτιμία στη διετία)

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ιδιαίτερα ισχυρή είναι η ισοτιμία της λίρας Αγγλίας με τα περισσότερα ξένα νομίσματα, υποστηρίζοντας καθοριστικά τη διάθεση των Βρετανών για ταξίδια τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με την ανάλυση συναλλαγματικών ισοτιμιών από την Post Office Travel Money, η στερλίνα έχει ενισχυθεί σε αξία έναντι 21 από τα 25 νομίσματα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών των Βρετανών τους τελευταίους 12 μήνες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Βρετανοί παραθεριστές που επισκέπτονται την Τουρκία θα λάβουν περίπου 73% περισσότερο τοπικό νόμισμα ανταλλάσσοντας λίρες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο113,5% σε διάστημα δύο ετών λόγω της συνεχιζόμενης διολίσθησης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Η αγγλική λίρα έχει αυξηθεί, σε σχέση με την ισοτιμία πριν από ένα χρόνο:

  • Κατά 3,8% έναντι του ευρώ 
  • Κατά 5,5% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, θα λάβουν   
  • Κατά 15,7% έναντι του γιεν της Ιαπωνίας
  • Κατά 21% σε σχέση με το σελίνι Κένυας 
  • Κατά 6,3% έναντι της αιγυπτιακής λίρας (που προστίθεται στη δραματική πτώση του αιγυπτιακού νομίσματος την προηγούμενη χρονιά)
  • Υπάρχει επίσης ανατίμηση της στερλίνας έναντι των νομισμάτων της Τσεχίας (συν 12,7%), της Ταϊλάνδης (συν 9,9%), της Νότιας Αφρικής (συν 9,2%) και της Αυστραλίας (+ 8,5%) 

Μόνο τέσσερα νομίσματα – το πολωνικό ζλότι, το μεξικάνικο πέσο, το κόλον της Κόστα Ρίκα και το ελβετικό φράγκο – έχουν κερδίσει έδαφος έναντι της στερλίνας. 

Η επικεφαλής της Post Office Travel Money, Laura Plunkett δήλωσε: «Η τρέχουσα ισοτιμία της στερλίνας έναντι των περισσότερων κορυφαίων νομισμάτων διακοπών – συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και του δολαρίου ΗΠΑ – παρέχει ένα μεγάλο κίνητρο για τους Βρετανούς που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό τους επόμενους μήνες. 

«Τα περισσότερα νομίσματα έχουν αποδυναμωθεί έναντι της λίρας το περασμένο έτος και πολλά από αυτά είναι για προορισμούς που παραδοσιακά προσφέρουν τις φθηνότερες τιμές για γεύματα, ποτά και άλλα βασικά τουριστικά προϊόντα.  

«Καλά παραδείγματα αυτής της διαφοράς βρίσκουμε σε περιοχές από την Τουρκία και την Τσεχική Δημοκρατία στην Ευρώπη μέχρι την Κένυα, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ πιο μακριά».  

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα