Τουρισμός | Βίζα στους Τούρκους για διακοπές σε 10 ελληνικά νησιά

07 Dec 2023, 13:06 | ΑΓΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Τουρισμός | Βίζα στους Τούρκους για διακοπές σε 10 ελληνικά νησιά

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την υπογραφή συμφωνίας για χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, ώστε να διευκολυνθούν οι διακοπές τους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας  στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, προανήγγειλε αυτή τη συμφωνία, λέγοντας:

«Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια “παρέκκλιση” από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει, λόγω Πύλου, (…) η γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (…) και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας. Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ Καιρίδης.

Αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά, σημείωσε ο Υπουργός.

«Αφορά νησιά τα οποία δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου. Και η Ρόδος θα συμπεριλαμβάνεται, αλλά νησιά που δεν έχουν τα τσάρτερς, που δεν έχουν τις διεθνείς πτήσεις, που δεν έχουν παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο, όπως η Λέσβος για παράδειγμα, έχουν πάρα πολλά να ωφεληθούν» επισήμανε ο κ. Καιρίδης, αναφέροντας ονομαστικά τα νησιά που αφορά η συμφωνία. Πρόκειται όπως είπε για τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο.

Η Ελλάδα έχει διαβεβαιώσει για την ορθή εφαρμογή του μέτρου από την Ελληνική Αστυνομία, διότι, όπως εξήγησε, πάλι θα δίνεται βίζα, πάλι θα γίνεται έλεγχος, απλώς θα γίνεται επιτόπου στα ελληνικά νησιά.

  • Ο κ.Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του, είπε σχετικά: "Η Ελλάδα στηρίζει την διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε οι Τούρκοι πολίτες να αποκτήσουν καλύτερη σχέση με την Ευρώπη. Η Ελλάδα εξασφάλισε την άδεια της Κομισιόν ώστε Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται όλο τον χρόνο για επτά ημέρες 10 νησιά που είτε έχουν προσφυγικές δομές ή άμεσες συνδέσεις με την Τουρκία. Τα ελληνικά νησιά είναι γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δυο χωρών, όπως και οι μειονότητες των δυο χωρών".

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα