Τουρισμός | Πώς διαμορφώνεται ο φόρος διαμονής στην Ιταλία- τα έσοδα των Δήμων

28 Sep 2023, 12:02 | ΑΓΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Τουρισμός | Πώς διαμορφώνεται ο φόρος διαμονής στην Ιταλία- τα έσοδα των Δήμων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τα έσοδα από τον φόρο διαμονής στους τουρίστες, που επιβάλλουν οι Δήμοι στην Ιταλία, αναμένεται να φτάσουν το 2023 στα 702 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Παρατηρητηρίου της χώρας.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ, καθώς είναι αυξημένος κατά 13,4% από το 2022 και υψηλότερος από τα αντίστοιχα έσοδα πριν από την πανδημία.

Ο τουριστικός φόρος έχει εισαχθεί από 1.013 ιταλικούς δήμους. Οι κανόνες εφαρμογής διαφέρουν από δήμο σε δήμο, κυρίως στα ζητήματα είσπραξης των φόρων που σχετίζονται με εξοχικές κατοικίες που ενοικιάζονται μέσω των πλατφορμών. Επίσης, δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις σαφής ο προορισμός αυτών εσόδων, καθώς χρησιμοποιούνται συχνά από τις τοπικές αρχές για δράσεις που δεν συνδέονται με τουριστικούς σκοπούς.

«Η υιοθέτηση του τουριστικού φόρου από περισσότερους δήμους και η αύξηση (σε ορισμένες περιπτώσεις διπλασιασμός) του ύψους του φόρου από πολλές τοπικές αρχές οδήγησαν σε ώθηση στις εισπράξεις», εξηγεί ο Massimo Feruzzi, επικεφαλής του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τον Τουριστικό Φόρο. Ο ίδιος επισήμανε ότι ο τουρισμός στις ιταλικές πόλεις, που παράγουν τον πολιτιστικό τουρισμό, συνέχισε και φέτος την ανοδική του πορεία, κάτι που βοήθησε στην αύξηση των εσόδων από τον τουριστικό φόρο.

Επιπλέον, όπως είπε, αυξήθηκαν οι ξένοι τουρίστες, ιδιαίτερα οι Αμερικανοί, που προτιμούν ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων όπου ο φόρος είναι υψηλότερος.

Το ύψος του τουριστικού φόρου στην Ιταλία

Το ανώτατο όριο του φόρου διαμονής των τουριστών στην Ιταλία είναι, μέχρι τώρα, πέντε ευρώ ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία 5 αστέρων και μειώνεται όσο μειώνεται ο αριθμός των αστεριών.

Ωστόσο, αυτό δεν διασφαλίζει ότι ο φόρος είναι ανάλογος με το κόστος διαμονής. Για παράδειγμα, ένα ποσό 20 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε πολυτελές ξενοδοχείο για τέσσερα άτομα προβληματίζει λιγότερο σε σχέση με τα 9 έως 12 ευρώ που καταβάλλονται ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία χαμηλότερης κατηγορίας.

Σημειώνεται ότι το 2023 επετράπη στους Δήμους, με εισροή τουριστικών αφίξεων 20 φορές μεγαλύτερη από τους κατοίκους, να διπλασιάσουν το ύψος του φόρου και να τον ανεβάσουν στα 10 ευρώ.

Πέντε πόλεις (Ρίμινι, Βενετία, Βερμπάνια, Φλωρεντία και Πίζα) μπορούν να το κάνουν αυτό, καθώς υπολογίζεται η μέση τουριστική προσέλευση για την τριετία 2017-2019 για το ύψος του φόρου διαμονής την περίοδο 2023 έως 2025.

Η Φλωρεντία αποφάσισε αύξηση φόρου, που ανεβάζει το ανώτατο όριο στα οκτώ ευρώ. Στη Ρώμη το τρέχον τέλος των επτά ευρώ θα αυξηθεί σε δέκα από την 1η Οκτωβρίου, καθιστώντας το το υψηλότερο στην Ιταλία. Στην ιταλική πρωτεύουσα, το Παρατηρητήριο εκτιμά ότι τα έσοδα θα φτάσουν τα 159 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους, από 132 εκατομμύρια το 2022.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα