Ηνωμένο Βασίλειο | Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές σε ταξίδια αναψυχής, αεροπορικά εισιτήρια και εστιατόρια

15 Sep 2023, 07:12 | ΑΓΟΡΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ηνωμένο Βασίλειο | Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές σε ταξίδια αναψυχής, αεροπορικά εισιτήρια και εστιατόρια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε σε 6,8% τον Ιούλιο, έναντι 7,9% τον Ιούνιο, σε δωδεκάμηνη βάση, παραμένοντας, ωστόσο, σταθερά υψηλός και άνω του επιδιωκόμενου στόχου του 2%.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Ιούλιο οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Παρά τη σταδιακή μείωση του ΔΤΚ, η βελτίωση καταγράφεται στα ευαίσθητα σημεία του δείκτη, δηλαδή στα τρόφιμα και την ενέργεια. Αντίθετα, ο πυρήνας πληθωρισμού, δηλαδή η μεταβολή του ΔΤΚ χωρίς τις κατηγορίες ενέργειας, τροφίμων, αλκοολούχων ποτών και καπνού, ανήλθε σε 6,9% σε δωδεκάμηνη βάση τον Ιούλιο, δηλαδή στα ίδια επίπεδο με τον Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός των αγαθών υποχώρησε σε 6,1% από 8,5% τον Ιούνιο, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αυξήθηκε σε 7,4% τον τρέχοντα μήνα από 7,2% τον Ιούνιο, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό από το 1992, με όλες τις κατηγορίες να βαίνουν ακριβότερες (ενοίκια, ταξίδια αναψυχής, αεροπορικά εισιτήρια, εστιατόρια).

Ο πληθωρισμός τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών γνώρισε, επίσης, σημαντική υποχώρηση, αγγίζοντας το 14.9% τον Ιούλιο από 17.3% τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στον εν λόγω κλάδο κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2023 στο 19,2%, καταγράφοντας το υψηλότερο ετήσιο επίπεδο ανόδου των τιμών κατά τα τελευταία 45 χρόνια.

Με βάση τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου το μηνιαίο πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιούνιο, μετά από πτώση 0,2% τον Mάιο και άνοδο 0,2% τον Απρίλιο. Aπό πλευράς παραγωγής, ο τομέας των υπηρεσιών παρουσίασε μικρή αύξηση της τάξεως του 0,1% κατά το τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος 2023), λόγω κυρίως των αυξήσεων στις υπηρεσίες πληροφόρησης και επικοινωνιών, καταλυμάτων και εστίασης. Αντίστοιχα, ο τομέας παραγωγής σημείωσε αύξηση κατά 0,7% και των κατασκευών κατά 1,6%. Από πλευράς δαπανών, επισημαίνεται σημαντική ανάπτυξη στην οικιακή και κρατική κατανάλωση, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από πτώση στις διεθνείς εμπορικές ροές στο δεύτερο τρίμηνο τρέχοντος έτους.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Λονδίνο.
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα