Ευρωπαϊκός τουρισμός: Ανοδική αλλά... απογοητευτική η ζήτηση από την Κίνα - Στροφή σε ΗΠΑ, Ν. Κορέα, Ινδία

20 Mar 2023, 14:18 | ΑΓΟΡΕΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ευρωπαϊκός τουρισμός: Ανοδική αλλά... απογοητευτική η ζήτηση από την Κίνα - Στροφή σε ΗΠΑ, Ν. Κορέα, Ινδία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Διαψεύδονται οι προσδοκίες πολλών Ευρωπαίων τουρ οπερέιτορ σχετικά με τη μαζική επιστροφή των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη αυτή τη χρονιά, καθώς μέχρι στιγμής η ζήτηση των Κινέζων για πτήσεις στην Ευρώπη για την περίοδο Μάρτιος – Αύγουστος 2023, παραμένει «κολλημένη» στο 32% των προπανδημικών επιπέδων (ForwardKeys).

Πολλοί τουρ οπερέιτορ όπως ο Βρετανικός Kessler βλέπουν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται για μια ταξιδιωτική αγορά που πριν από την πανδημία παραδοσιακά δαπανούσε από 1.500 έως 3.000 ευρώ το άτομο, σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times.

Παράλληλα, η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα των τουριστών εσωτερικού που δέχεται πιέσεις στα εισοδήματά τους από την ευρύτερη οικονομική συγκυρία, και αναζητούν φθηνότερες επιλογές διακοπών.

Το εφετινό καλοκαίρι δε, το δεύτερο κατά σειρά μετά το τέλος των ταξιδιωτικών περιορισμών για τον κορωνοϊό, αποτελεί ένα crash-test για τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρίες, τα οποία πασχίζουν ακόμη να γεμίσουν τις κενές θέσεις προσωπικού προκειμένου να αποφύγουν το χάος που επικράτησε στις αερομεταφορές το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Kessler, έχοντας «τρέξει» ήδη καμπάνια μάρκετινγκ με πρωταγωνιστή τον πιανίστα Lang Lang να παίζει στην κορυφή ενός βουνού με σκοπό να προσελκύσει τα βλέμματα των Κινέζων ταξιδιωτών, ευελπιστεί ότι το κενό των Κινέζων θα μπορέσει να καλυφθεί από ομάδες ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, τη Ν. Κορέα και την Ινδία.

Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι Κινέζοι είχαν μερίδιο 10% στις διανυκτερεύσεις μη Ευρωπαίων τουριστών στην Ευρώπη, με την αγορά να εκτοξεύεται κατά 350% μέσα σε μια δεκαετία έως το 2019, λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος των Κινέζων στις αγορές πολυτελών ειδών και στην αδυναμία τους στην πολυτελή εστίαση.

Ωστόσο, οι περιορισμοί στην έκδοση visa, η μεγάλη αναμονή για διαβατήρια και ο περιορισμένος αριθμός αεροπορικών εισιτηρίων για Ευρώπη που έχει εκτοξεύσει τις τιμές τους, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι και κατά 80% σε σύγκριση με τα προπανδημικά επίπεδα, κρατούν τους Κινέζους μακριά από την Ευρώπη και τους οδηγούν σε προορισμούς όπως το Χονγκ Κονγκ -οι αφίξεις του τελευταίου διμήνου εκτινάχθηκαν κατά 1.400%-, η Ταϊλάνδη και το Μακάου.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα