Βρετανικός τουρισμός |Έρευνα ΑΒΤΑ: Οι διακοπές στο εξωτερικό επιστρέφουν το 2023 σε επίπεδα 2019

19 Mar 2023, 18:16 | ΑΓΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Βρετανικός τουρισμός |Έρευνα ΑΒΤΑ: Οι διακοπές στο εξωτερικό επιστρέφουν το 2023 σε επίπεδα 2019

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε επίπεδα προ πανδημίας κινείται πλέον η ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό των Βρετανών, όπως δείχνει έρευνα της Ένωσης Βρετανών τουριστικών πρακτόρων (ΑΒΤΑ). Η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό της ΑΒΤΑ τον Φεβρουάριο του 2023 από τη Savanta  σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 καταναλωτών σε εθνικό επίπεδο.

Έτσι, 12 μήνες από τότε που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήρε τους εναπομείναντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου στις 18 Μαρτίου 2022, η ζήτηση για ταξίδια είναι πλέον ευθυγραμμισμένη με τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια τεράστια ανάκαμψη από τα χαμηλά του 16% το 2021 (έναντι του 2019), όταν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί βρίσκονταν στον μέγιστο βαθμό λόγω των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας.

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν, εξάλλου, για την επέτειο του ενός έτους από την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τον COVID στο Ηνωμένο δείχνουν ότι το 62% των ερωτηθέντων έχουν κάνει διακοπές στο εξωτερικό αυτό το 12μηνο.

Σημειώνεται ότι μετά τις 18 Μαρτίου 2022 όλοι οι ταξιδιώτες, εμβολιασμένοι και μη, δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν εξετάσεις ή να συμπληρώσουν κανένα έντυπο κατά την επιστροφή τους στο ΗΒ – καθιστώντας ευκολότερη και φθηνότερη την επιστροφή των παραθεριστών του Ηνωμένου Βασιλείου  από ένα διάλειμμα στο εξωτερικό.

Πολλοί από τους τουριστικούς πράκτορες και τα μέλη της ABTA αναφέρουν πωλήσεις ρεκόρ από την αρχή του έτους. Τα τελευταία στοιχεία της ABTA  δείχνουν ότι τα δύο τρίτα (65%) των Βρετανών σχεδιάζουν να πάνε διακοπές στο εξωτερικό τους επόμενους 12 μήνες. Η ζήτηση πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω. Περισσότεροι από το ένα τρίτο (37%) έχουν κάνει ήδη κράτηση για ταξίδι στο εξωτερικό.

Η ABTA λέει ότι υπήρξε μια αίσθηση ελευθερίας, που οδήγησε στην επιστροφή των ταξιδιών. Γι αυτό, παρά τις δυσκολίες από το κόστος διαβίωσης, οι πολίτες εξακολουθούν να επιθυμούν να κάνουν κράτηση για ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

Η νέα έρευνα της ABTA δείχνει ότι, για την πλειονότητα των ανθρώπων, οι διακοπές είναι το «μη ουσιαστικό» στοιχείο στο οποίο θέλουν να δώσουν προτεραιότητα φέτος, με το 54% να λέει ότι θα περικόψει άλλα μη απαραίτητα έξοδα, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν το κόστος διακοπών στο εξωτερικό.

Η ζήτηση για ταξίδια ενισχύει τον τομέα ταξιδιών και τουρισμού και ευρύτερα την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η έρευνα της ABTA διαπιστώνει ότι τα διεθνή ταξίδια έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν την οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον εξερχόμενο τομέα να προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί κατά 15% έως το 2027, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο ανάπτυξης της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Ο Mark Tanzer, Διευθύνων Σύμβουλος της ABTA δήλωσε τα στοιχεία κρατήσεων των μελών δείχνουν ότι οι διακοπές παραμένουν προτεραιότητα για τους Βρετανούς, παρά την τρέχουσα οικονομική πίεση. Σε γενικές γραμμές, είπε, οι άνθρωποι προτιμούν να προσαρμόσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια αντί να τα ακυρώσουν εντελώς, επιλέγοντας κυρίως all inclusive, κάνοντας κράτηση νωρίς ή κάνοντας διακοπές εκτός περιόδων τουριστικής αιχμής.

Μια σαφής εστίαση για τον τομέα, τόνισε, θα είναι η συνέχιση της ανάκαμψης με την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης βιομηχανίας, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι και οι κοινότητες θα έχουν οφέλη από την τουριστική ανάκαμψη, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η κρατική υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα, είπε, θα είναι κρίσιμη για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση δύσκολων ζητημάτων, όπως είναι η επιτάχυνση της απαλλαγής του τομέα των αερομεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές και τη στήριξη των επενδύσεων σε βιώσιμα καύσιμα, ...



Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα