Ολλανδία: Αύξηση ρεκόρ στους μισθούς αλλά το πραγματικό εισόδημα μειώθηκε

03 Feb 2023, 08:50 | ΑΓΟΡΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ολλανδία: Αύξηση ρεκόρ στους μισθούς αλλά το πραγματικό εισόδημα μειώθηκε

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η αύξηση στους μισθούς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε ποσοστό 3,6% ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων είκοσι ετών.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ελάχιστα αυτή την αύξηση δεδομένου ότι το κόστος ζωής έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό, οι μισθοί επί της ουσίας μειώθηκαν κατά 6%. Σύμφωνα μάλιστα με την Στατιστική Υπηρεσία της Ολλανδίας, «αφ ́ότου ξεκίνησε η δημοσίευση των ετήσιων στοιχείων το 1973, δεν έχει υπάρξει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ των συλλογικά συμφωνημένων αυξήσεων μισθών και της εξέλιξης του πληθωρισμού».

Η ολλανδική Κυβέρνηση υπήρξε πιο γενναιόδωρη από την επιχειρηματική κοινότητα δεδομένου ότι οι αυξήσεις μισθών στο δημόσιο διαμορφώθηκαν το 2022 στο 4,1% ενώ στον ιδιωτικό τομέα περιορίστηκαν στο 3%. Οι εργαζόμενοι στην γεωργία, δασοκομία και αλιεία είχαν την μικρότερη αύξηση μισθών, δηλαδή 2%.

Τα προηγούμενα χρόνια όπου ο πληθωρισμός κινούνταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα συνδικάτα θα ήταν ικανοποιημένα με αύξηση 3,6% στους μισθούς.

Ωστόσο, ο πρωτοφανής υψηλός πληθωρισμός και ιδιαίτερα το αυξημένο ενεργειακό κόστος έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Για το 2023, συνδικαλιστικές οργανώσεις FNV και η CNV θέτουν έναν σημαντικά υψηλότερο στόχο. Το FNV απαιτεί πλέον αυξήσεις 14,3 %, δηλαδή το ποσοστό πληθωρισμού Οκτωβρίου. Το δε πιο «παραδοσιακό» συνδικάτο CNV εισέρχεται στη διαβούλευση με μια «ιστορικά υψηλή» μισθολογική διεκδίκηση από 5 έως 10%.

Τα τελευταία χρόνια και οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις εστιάζουν στην ποσοστιαία αύξηση μισθού σε συνδυασμό με σταθερό ποσό ανά μήνα ή εφάπαξ πληρωμή. Επί παραδείγματι, οι δημόσιοι υπάλληλοι της κεντρικής Κυβέρνησης έλαβαν 2,5% συν 75 ευρώ το μήνα και ποσό 450 ευρώ τον Δεκέμβριο. Οι εργαζόμενοι των Ολλανδικών Σιδηροδρόμων θα λάβουν 2.000 ευρώ, επιπλέον της αύξησης 8,45%. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι σε χαμηλότερες μισθολογικές κλίμακες λαμβάνουν σχετικά υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις από συναδέλφους τους που αμείβονται καλύτερα.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων στη Χάγη.

 
 
 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα