Μεγάλες προσδοκίες στον ευρωπαϊκό κλάδο πολυτελείας για επιστροφή των Κινέζων τουριστών

27 Jan 2023, 15:42 | ΑΓΟΡΕΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Μεγάλες προσδοκίες στον ευρωπαϊκό κλάδο πολυτελείας για επιστροφή των Κινέζων τουριστών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο ευρωπαϊκός κλάδος πολυτελείας αδημονεί για την επιστροφή των Κινέζων, μετά την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στη χώρα, καθώς πρόκειται για τους ταξιδιώτες που παραδοσιακά πραγματοποιούν μεγάλες δαπάνες.

Πριν από την πανδημία, οι Κινέζοι τουρίστες στην Ευρώπη αποτελούσαν μεγάλη πηγή πωλήσεων για πολυτελή σπίτια, και αντιπροσώπευαν το ένα τρίτο των αγορών πολυτελείας στον κόσμο. Τα δύο τρίτα εξ αυτών των αγορών αφορούσαν αγορές εκτός Κίνας, σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων Bain and Company.

Η επιστροφή των Κινέζων οδήγησε την Royal Bank of Canada να αναβαθμίσει την πρόβλεψη ανάπτυξης του κλάδου για αυτή τη χρονιά στο 11%, έναντι 7% της προηγούμενης πρόβλεψης.

Το άνοιγμα της Κίνας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στον κλάδο πολυτελείας για το 2023, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα.

Έπειτα από υποχώρησή του το 2020, ο κλάδος πολυτελείας το 2021 κατάφερε να ξεπεράσει τις πωλήσεις προ πανδημίας. Την περίοδο εκείνη, οι Κινέζοι προέβησαν σε αγορές αλλά αποκλειστικά εντός Κίνας. Το 2022 υπήρξε μεγαλύτερη σύγχυση με αναπάντεχους περιορισμούς να επιβάλλονται στη χώρα.

Παρόλ’ αυτά, αυτό δεν εμπόδισε τον κλάδο να αναπτυχθεί, πραγματοποιώντας άλμα 22% στα 353 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόβλεψη Νοεμβρίου της Bain and Company. Η ανάπτυξη αυτή ενισχύθηκε από το κύμα Αμερικανών τουριστών που επισκέφθηκαν την Ευρώπη έχοντας στα χέρια τους ένα ισχυρό δολάριο, καθώς και από τουρίστες από την Κορέα και τη ΝΑ Ασία.

Άλλη ευχάριστη έκπληξη ήταν οι Ευρωπαίοι οι οποίοι είχαν αγνοηθεί επί δεκαετίες και ενδιαφέρθηκαν περισσότερο από το προσδοκώμενο για αγαθά πολυτελείας, επισημαίνει ο ειδικός αναλυτής της βιομηχανίας πολυτελείας, Erwan Rambourg.

Ο διευθυντής χαρτοφυλακίου της εταιρίας διαχείρισης ακινήτων Flornoy, Arnaud Cadart, επισημαίνει από την πλευρά του ότι μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Κίνα, θα υπάρξει επιστροφή των Κινέζων τουριστών, αλλά αυτή είναι πιθανότερο να σημειωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς η πανδημία εξακολουθεί να πλήττει ενεργά την Κίνα.

Η τροφοδοσία της Ευρώπης με Κινέζους ταξιδιώτες θα είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα εάν οι ροές από τις ΗΠΑ επιβραδυνθούν. Οι Ευρωπαϊκές μπουτίκ χρειάζονται την επιτροφή των Κινέζων πελατών τους, οι οποίοι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τους Αμερικανούς.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα