Γερμανία: Aύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ την ώρα

22 Jun 2022, 08:05 | ΑΓΟΡΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Γερμανία: Aύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ την ώρα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τη θεσμοθέτηση της αύξησης του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ την ώρα, από την 1η Οκτωβρίου στη Γερμανία, υπερψήφισε το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Η αύξηση είχε ήδη προαναγγελθεί και συμπεριληφθεί στη Συμφωνία Συνεργασίας του νέου Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κυβερνητικού Συνασπισμού και στοχεύει στην ανακούφιση των χαμηλόμισθων εργαζομένων, εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης που πλήττει και τη Γερμανία. H θέσπιση κατώτατου μισθού εισήχθη στη Γερμανία το 2015 και έκτοτε αυξάνεται σταθερά.

Ειδικότερα, το κατώτατο ωρομίσθιο θα αυξηθεί σταδιακά, από το επίπεδο των 9,82 ευρώ την ώρα που είναι σήμερα, στα 10,45 ευρώ την ώρα την 1η  Ιουλίου, και τελικά στα 12 ευρώ την ώρα την 1η Οκτωβρίου, ενώ αναμένεται να επηρεάσει περίπου 6 εκατ. εργαζομένους. Ο Γερμανός Ομοσπονδιακός Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε αυτή την αύξηση ως «το μεγαλύτερο μισθολογικό άλμα» στην εργασιακή ζωή των απασχολούμενων τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία.

Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Αγροτών (DBV) κ. J. Rukwied ζήτησε να εισαχθεί ενιαίο επίπεδο κατώτατου μισθού σε ολόκληρη την ΕΕ, ώστε να μην μετακινηθεί η παραγωγή σε άλλα κράτη, εξαιτίας εύρεσης χαμηλότερου κόστους εργασίας. Επιπροσθέτως υπογράμμισε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να ωφελήσει δυσανάλογα τις γυναίκες και τους εργαζόμενους στην ανατολική Γερμανία, συγκριτικά με τα κρατίδια στη δυτική Γερμανία.

Παρά την κριτική που δέχθηκε, ο κ. Heil υπεραμύνθηκε της αύξησης του κατώτατου μισθού, με το επιχείρημα ότι είναι άκρως απαραίτητη εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές καταναλωτή και του καταγραφόμενου ρεκόρ πληθωρισμού στη χώρα. Γερμανοί οικονομολόγοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι παρά την εισαγωγή του εν λόγω μέτρου, ο πραγματικός μισθός δεν αναμένεται να αυξηθεί, ενώ ο κίνδυνος που παραμένει και πρέπει η τρέχουσα γερμανική Κυβέρνηση να αποσοβήσει είναι η μέθοδος καταγραφής των πραγματικών ωρών εργασίας, δεδομένου ότι πολλοί εργαζόμενοι αναφέρουν καταχρήσεις από πλευράς εργοδοτών.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Βερολίνο. 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα