Κίνα: Οι προοπτικές για επενδύσεις στην Ελλάδα και για τις εξαγωγές

01 Nov 2019, 09:50 | ΑΓΟΡΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Κίνα: Οι προοπτικές για επενδύσεις στην Ελλάδα και για τις εξαγωγές

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η σπουδαιότητα της κινεζικής οικονομίας είναι προφανής τόσο ως πηγή επενδύσεων για τη χώρα μας όσο και ως μια από τις βασικές αγορές προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών και ήδη τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί δικαίως στο επίκεντρο της οικονομικής μας διπλωματίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στη Κίνα, συνοδευόμενος από εκπροσώπους περισσότερων από 60 ελληνικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα θα μεταβεί στην Σανγκάη όπου η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα στην China International Import Expo 2019.

Ο τεράστιος πληθυσμός, η ραγδαία ανάπτυξη της Kίνας, η σταθερή επί σειρά ετών αύξηση του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος, η ανάδειξη μεσαίων τάξεων με ενδιαφέρον για τα δυτικά προϊόντα και η ανάδυση των έως τώρα λιγότερο ανεπτυγμένων δυτικών επαρχιών δείχνουν τις δυνατότητες της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών. 

Πάντως, απαιτείται συντονισμός των φορέων για κοινές και ομαδοποιημένες κατά τομέα εμπορικές αποστολές και όχι συχνές και αλληλοκαλυπτόμενες. Οι  αποστολές αυτές πρέπει να περιλάβουν στο σχεδιασμό τους, πέραν των πόλεων του παραλιακού μετώπου, μεγάλες πόλεις της κεντρικής και δυτικής Κίνας που έχουν ήδη αναπτυγμένη αστική τάξη η οποία ενδιαφέρεται για τα δυτικά προϊόντα.  Ακόμη πρέπει να αξιοποιηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η ευκαιρία πωλήσεων μέσω των μεγάλων ηλεκτρονικών καταστημάτων με την τοποθέτηση σε αυτά ελληνικών προϊόντων. Οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου αποκτούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των λιανικών πωλήσεων καθώς ο Κινέζος καταναλωτής έχει μια εκπληκτική εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τον Έλληνα. Η αξιοποίηση αυτή μπορεί να παρακάμψει ένα σημαντικό πρόβλημα για τον Έλληνα εξαγωγέα, ήτοι την ανεύρεση αξιόπιστων δικτύων διανομής.  

Πρέπει επίσης οι ελληνικές εταιρείες να εγκαθιδρύσουν συνεργασίες με μεγάλους τομεακούς κρατικούς οργανισμούς. Σημειώνεται εδώ η προοπτική συνεργασίας των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών με κινεζικές για ανάληψη έργων στην Ευρώπη δεδομένου ότι για τις τελευταίες δεν είναι εύκολη η πρόσβαση λόγω ζητημάτων πιστοποίησης, μη συμμόρφωσης με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και λοιπών γραφειοκρατικών εμποδίων. Η τυχόν δημιουργία μεικτών επιχειρήσεων θα ήταν αμοιβαία επικερδής.  

Η αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας που επήλθαν ως παρενέργεια της ταχύτατης ανάπτυξης, προσφέρει ευκαιρίες στις ελληνικές εταιρείες που έχουν σχετικό αντικείμενο αλλά και των ερευνητικών ιδρυμάτων που έχουν ως αντικείμενο την περιβαλλοντική έρευνα και δημιουργία σχετικών προϊόντων ή υπηρεσιών. Δεδομένου δε του υψηλού επιπέδου έρευνας της χώρας μας σε τομείς αιχμής όπως ημιαγωγοί, κινητές εφαρμογές κλπ θα ήταν σκόπιμη η από ελληνικής πλευράς προώθηση των προϊόντων της έρευνας στην αντίστοιχη κινεζική αγορά ή η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς.   

Επίσης θα ήταν σκόπιμη η άμεση πληροφόρηση της κινεζικής επενδυτικής, χρηματοοικονομικής και τραπεζικής αγοράς για τα εν εξελίξει και μελλοντικά προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας από το ΤΑΙΠΕΔ. Σε ότι αφορά στην προσέλκυση Κινέζων τουριστών ή αγοραστών στη χώρα μας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η τάση αυτών να μεταφέρουν αυτούσιες τις συνήθειές τους και τις ιδιαίτερες πολιτιστικές αναφορές τους στη χώρα που επισκέπτονται ή διαμένουν. Άρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία συγκροτημάτων αποκλειστικά για Κινέζους (μια μορφή Chinatown) ή στη δυνατότητα παροχής των προϊόντων και υπηρεσιών των οποίων η χρήση είναι στην καθημερινότητα του κινεζικού λαού.

Θα πρέπει να τονιστεί η μεγάλη σημασία που η κινεζική πλευρά αποδίδει στη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό και ως βασικό κόμβο στο στρατηγικό σχεδιασμό της για την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της στην Ευρώπη. Η κερδοφορία της επένδυσης της  Cosco στον Πειραιά και η ένταξη του ως βασικού (ίσως του βασικότερου στην Ευρώπη) λιμένα στο δίκτυο του μεγάλου αναπτυξιακού σχεδιασμού έχει αυξήσει ακόμη περισσότερο την αναγνωρισιμότητα της χώρας μας. Ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία του Απρίλιου του 2016 όπου η COSCO απέκτησε τον έλεγχο του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, οι προοπτικές της κινεζικής παρουσίας στη χώρα μας πολλαπλασιάζονται.

Η εξέλιξη αυτή έχει δώσει εκ νέου ώθηση στο ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών για επενδυτική παρουσία τους στη χώρα μας, για το πρόγραμμα απόκτησης κατοικίας στη χώρα μας και στο τουριστικό.  Προέχει η από πλευράς μας αξιοποίηση του ευνοϊκού για τη χώρα μας σχεδιασμού και της συγκυρίας με την προστασία των υπαρχόντων επενδύσεων και τη διαμόρφωση συνθηκών για την προσέλκυση νέων δεδομένου ότι τούτο είναι αμοιβαία επωφελές. Ας σημειωθεί ότι πολλές γειτονικές χώρες ενδιαφέρονται για ανάλογο μερίδιο επί των κινεζικών επενδύσεων.  

Τέλος σε ότι αφορά την προσέγγιση των Ελλήνων για την είσοδό τους στην κινεζική αγορά θα πρέπει να τονιστεί για μια ακόμη φορά ότι απαιτείται σοβαρότητα, επαρκής διάθεση πόρων, μακροχρόνια προοπτική, δημιουργία προσωπικών σχέσεων εμπιστοσύνης, αποβολή νοοτροπίας εύκολου και γρήγορου κέρδους αλλά και προσοχή διότι πέραν από ενδεχόμενες ευκαιρίες, ελλοχεύουν και αρκετοί κίνδυνοι εξαπάτησης. Αντίστοιχα οι Κινέζοι επενδυτές, τουρίστες και εν δυνάμει κάτοικοι στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, σοβαρότητα, εντιμότητα, φιλόξενο πνεύμα και διάθεση γνωριμίας με την κουλτούρα τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Κινέζοι δίνουν μεγάλη έμφαση στην τυχόν θετική στάση απέναντί τους και την τυχόν ύπαρξη «κινεζοφοβίας», για το λόγο αυτό θα πρέπει από τους αρμόδιους φορείς να καλλιεργηθεί η εμπέδωση από το μέσο Έλληνα της αίσθησης του σεβασμού προς τον κινεζικό λαό και πολιτισμό ως έναν ιδιαίτερο και φιλικό προς εμάς, δεδομένης και της αντίστοιχης κινεζικής προσέγγισης προς το λαό μας.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα