Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα

02 Aug 2019, 09:21 | ΑΓΟΡΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το 2018 υπήρξε σημαντική μείωση κατά 17,2%  του αριθμού των Τούρκων τουριστών, που επισκέφθηκαν την Ελλάδα,  (από  921 χιλ. σε 781  χιλ. τουρίστες) ενώ το τουριστικό ρεύμα από Ελλάδα προς Τουρκία παρουσίασε αύξηση 11,8% (595 χιλ. τουρίστες το 2017).

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδοθεί στη μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής Λίρας (μεγαλύτερη του 30% κατά μέσο όρο) έναντι του Ευρώ το 2018 και ιδιαίτερα την κρίση του περασμένου Αυγούστου, όταν η ισοτιμία μειώθηκε σε ένα μήνα σε ποσοστό 40%

Το προφίλ του Τούρκου περιηγητή έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές την τελευταία δεκαετία, οι οποίες οφείλονται στη μεταβολή του βιοτικού επιπέδου μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου, στην αστικοποίηση που η οικονομική ανάπτυξη επέφερε και στη βελτίωση της σχέσης του Τούρκου με το Διαδίκτυο. Έτσι, ενώ παραδοσιακά οι Τούρκοι πολύ δύσκολα εγκατέλειπαν τη χώρα τους για διακοπές, διαφαίνεται τελευταία μια τάση να γνωρίσουν νέες χώρες. Παράλληλα λοιπόν με τον παραδοσιακό Τούρκο περιηγητή-περιγραφή που χαρακτηρίζει ακόμη μεγάλη μερίδα του εξερχόμενου από την Τουρκία τουρισμού και  που προτιμά ολιγοήμερες διακοπές σε οικεία μέρη (συνηθέστερα τόπο καταγωγής του) εντός της Τουρκίας, διαμορφώνεται σταδιακά ο τύπος του σύγχρονου Τούρκου τουρίστα.

Οι χώρες, τις οποίες οι Τούρκοι τουρίστες προτιμούν να επισκέπτονται, πέραν της Ελλάδας είναι η Γεωργία η Βουλγαρία η Ελλάδα το Αζερμπαϊτζάν η Γερμανία οι ΗΠΑ. Ο αριθμός των εξερχόμενων τουριστών το 2018 μειώθηκε κατά 5,7% σε 8,3 εκατ. λόγω της σημαντικής μείωσης της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος και επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Η Γεωργία τα τελευταία τρία χρόνια άρχισε να αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή κοντινό προορισμό, λόγω πιθανότατα του χαμηλού κόστους διασκέδασης. Οι λόγοι που επιλέγονται, τέλος, από τους Τούρκους ευρωπαϊκοί προορισμοί, όπως η Γερμανία και η Βουλγαρία είναι προφανείς κι έχουν να κάνουν με το έντονο τουρκικό στοιχείο που διαβιεί σε αυτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεγάλο ποσοστό Τούρκων που ταξιδεύει προς τις δύο αυτές χώρες συνήθως φιλοξενείται από συγγενείς.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα