Ισπανικός τουρισμός: Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και το 2019

15 Jul 2019, 12:56 | ΑΓΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Ισπανικός τουρισμός: Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και το 2019

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μικρή αύξηση εσόδων, με μείωση στους παραθαλάσσιους προορισμούς της χώρας, προβλέπει για τον ισπανικό τουρισμό το 2019 το λόμπι επαγγελματιών του τουρισμού της χώρας, Alliance for Tourism Excellence (EXCELTUR).

Η σταδιακή επιβράδυνση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα οδήγησε το EXCELTUR να προβεί σε εκτίμηση αύξησης που δεν ξεπερνά το 1,6% αυτή τη χρονιά, ελάχιστα κάτω από το ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφηκε πέρυσι (2%). Οι ρυθμοί αυτοί βρίσκοται κάτω από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας (2,4%).

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του EXCELTUR, José Luis Zoreda, ο ισπανικός τουρισμός κινείται σε δύο ταχύτητες φέτος. Η δραστηριότητα στις πόλεις και τους προορισμούς εσωτερικού παρουσιάζει τάση αύξησης, με ανάκαμψη της ζήτησης από το εξωτερικό, ενώ αντίθετα, οι παραδοσιακοί παραθαλάσσιοι προορισμοί της χώρας, που εξαρτώνται από τον εισερχόμενο τουρισμό και τους τουρ οπερέιτορ, ιδιαίτερα τα Κανάρια και οι Βαλεαρίδες, έχουν τις μεγαλύτερες μειώσεις. 

Οι μειώσεις στις αγορές της Γερμανίας και της Σκανδιναβίας κυμαίνονται στο 8% λόγω ανάκαμψης ανταγωνιστικών προορισμών, καλύτερων καιρικών συνθηκών και λιγότερων αεροπορικών συνδέσεων.

Σύμφωνα με το EXCELTUR τις καλύτερες προοπτικές αυτό το καλοκαίρι έχουν η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη και η Βαλένθια, ενώ από τους προορισμούς εσωτερικού τουρισμού η Καταλανική ακτή, η Αστούριας και η Γαλικία.

Ο ισπανικός τουρισμός δεν πρέπει να κοιτάζει τις αφίξεις

Ο κ. Zoreda επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις των τουριστικών αρχών, που βασίζονταν αποκλειστικά στον αριθμό των αφίξεων, αποτέλεσαν εμπόδιο στην τουριστική αναγέννηση πολλών ισπανικών προορισμών καθώς σε περιόδους όταν ανταγωνιστικοί προορισμοί  βρίσκονταν στα χαμηλότερα επίπεδά τους θα έπρεπε να υπάρξει καλύτερη αξιοποίησή τους.

Το 40,7% των επαγγελματιών του ισπανικού τουρισμού πιστεύουν ότι οι πωλήσεις τους θα αυξηθούν σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 45,3% εκτιμά ότι θα υπάρξει βελτίωση στα έσοδα λόγω θετικών προορισμών σε προορισμούς που εξαρτώνται περισσότερο από τον εσωτερικό τουρισμό και τους κατοίκους πόλης, προβλέποντας μειώσεις σε παραθαλάσσιους προορισμούς.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2019 η ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Ισπανία φτάνει το 1,7% έναντι 2,3% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και τη μεγαλύτερη μείωση σημειώνουν τα Κανάρια και οι Βαλεαρίδες (-4,7% και -2,3% αντίστοιχα).

Παρά την εικόνα αυτή, στοιχεία της κοινωνικής ασφάλισης παρουσιάζουν θετικούς δείκτες λόγω της απασχόλησης στον τουρισμό, με αύξηση 3,7% έως και τον Ιούνιο, κάτι που μεταφράζεται σε 76.195 περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η ανάκαμψη ανταγωνιστικών προορισμών της ανατολικής Μεσογείου (+11,3% στην Τουρκία και +45,7% στην Αίγυπτο) έχει άμεσο αντίκτυπο στα έσοδα και τις διανυκτερεύσεις στους παραθαλάσσιους προορισμούς της Ισπανίας. Όμως αντισταθμίζεται από τη ζήτηση από μακρινούς προορισμούς (Ιαπωνία +30,8%, Κίνα +17,5%, ΗΠΑ +11,2%, Μεξικό +35,7%).

Το EXCELTUR εκφράζει ανησυχίες για την εκτίμηση μείωσης στις διανυκτερεύσεις της χρονιάς (-2,9%) λόγω μείωσης κατά 1,6 ημέρες της διάρκειας διακοπών την τελευταία 7ετία, παρότι τα έσοδα παρουσιάζουν αύξηση 3,5% λόγω αύξησης τηγς μέσης ημερίσιας δαπάνης σε αστικούς προορισμούς.

Για το λόγο αυτό, καλεί την ισπανική κυβέρνηση να προωθήσει μέτρα για να ανεβάσει την ελκυστικότητα της προσφοράς των παραθαλάσσιων προορισμών, η οποία αντιπροσωπεύει το 60% της τουριστικής δραστηριότητας της Ισπανίας.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα