Κανάρια: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι διαδηλώνουν κατά του μαζικού τουρισμού

22 Apr 2024, 11:45 | ΚΟΣΜΟΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Κανάρια: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι διαδηλώνουν κατά του μαζικού τουρισμού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σε διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο στα Κανάρια Νησιά διαμαρτυρόμενοι για τον αντίκτυπο του μαζικού τουρισμού στην περιοχή τους.

Οι κάτοικοι επιθυμούν να περιοριστεί ο αριθμός των επισκεπτών, και κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη ανάπτυξη η οποία βαίνει σε βάρος του περιβάλλοντος και των κατοίκων.

Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους με πλακάτ με επιγραφές όπως «Ζουν άνθρωποι εδώ» και «δεν θέλουμε να δούμε το νησί μας να πεθαίνει», κρίνοντας αναγκαίες τις παρεμβάσεις στην εξέλιξη της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 35% του ΑΕΠ των Καναρίων και το 40% των θέσεων εργασίας.

Οι διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα της Τενερίφης, Σάντα Κρουζ, αλλά και σε άλλα μέρη των Καναρίων και σε Ισπανικές πόλεις, υπό την οργάνωση δεκάδων περιβαλλοντικών οργανισμών ενόψει της υψηλής καλοκαιρινής σεζόν.

Βασικά αιτήματα των διαδηλωτών είναι ο περιορισμός του αριθμού επισκεπτών ώστε να μειωθούν οι πιέσεις που δέχεται το περιβάλλον των νησιών, οι υποδομές τους και η στέγαση, αλλά και ο περιορισμός των αγορών ακινήτων από ξένους. Οι κάτοικοι τονίζουν ότι δεν αντιτίθενται στην τουριστική βιομηχανία.

Οι διαδηλωτές ζητούν, μεταξύ άλλων, να ελέγχονται καλύτερα οι ρυθμίσεις για την ενοικίαση παραθεριστικών καταλυμάτων. Ζητήθηκε επίσης η επιβολή περιβαλλοντικού φόρου για τους τουρίστες και η διακοπή της κατασκευής δύο νέων ξενοδοχείων στην Τενερίφη. Την περασμένη εβδομάδα, αρκετοί ακτιβιστές έκαναν ακόμη και απεργία πείνας.

Στα Κανάρια Νησιά ζουν 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Πέρυσι υπήρχαν περίπου 14 εκατομμύρια επισκέπτες, κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, καθώς και δύο εκατομμύρια Ισπανοί από την ηπειρωτική χώρα. (rie)

Πέρυσι, 14 εκατ. διεθνείς τουρίστες επισκέφθηκαν τα επτά βασικά νησιά, ξεπερνώντας έξι φορές τον αριθμό των κατοίκων (2,2 εκατ.), και παρουσιάζοντας αύξηση 13% έναντι του 2022. Οι μεγαλύτερες αγορές του προορισμού είναι το Ην. Βασίλειο και η Γερμανία αλλά και η ίδια η Ισπανία.

Η υπουργός Τουρισμού των Καναρίων, Jessica de León, σε δηλώσεις της στην Telegraph πριν από τις διαδηλώσεις, τόνισε ότι ο προορισμός παραμένει ανοικτός για τουρισμό και είναι ασφαλής για την υποδοχή τουριστών. Δήλωσε επίσης ότι κατανοεί την απογοήτευση των κατοίκων, όμως υπογράμμισε ότι «είναι άδικο να κατηγορήσουμε τον τουρισμό».

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα