Ηνωμένο Βασίλειο: Μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού

22 Apr 2024, 07:17 | ΑΓΟΡΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ηνωμένο Βασίλειο: Μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε σε ετήσια βάση στο 3,2% τον Μάρτιο από 3,4% τον Φεβρουάριο του 2024 σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του.

Το ποσοστό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων (3,1%) και τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας αλλά σε κάθε περίπτωση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022 ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν χαμηλότερος από τον αντίστοιχο των ΗΠΑ.

Η μείωση του πληθωρισμού προήλθε κυρίως από τη μείωση των τιμών των τροφίμων, ενώ η μεγαλύτερη ανοδική πίεση προήλθε από τα καύσιμα. Ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε σε 4% τον Μάρτιο από 5% τον Φεβρουάριο, σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο από την κορύφωση του Μαρτίου του 2023 (19,2%). Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, αλκοολούχων ποτών και καπνού, μειώθηκε, σε δωδεκάμηνη βάση, στο 4,2% τον Μάρτιο από 4,5% τον Φεβρουάριο, παρά τις προβλέψεις των οικονομολόγων για μεγαλύτερη μείωση (4,1%). Επίσης, ο πληθωρισμός τόσο των αγαθών όσο και των υπηρεσιών μειώθηκε σε ετήσια βάση, αντίστοιχα, στο 0,8% (από 1,1%) και στο 6% (από 6,1%) σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο γενικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,5% το 2024 και στον στόχο του 2% το 2025.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου η οικονομία της Βρετανίας, βρέθηκε σε αναπτυξιακή τροχιά για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Φεβρουάριο ενισχύοντας τις ελπίδες πως εξέρχεται από το έδαφος της «τεχνικής ύφεσης» μετά από δύο διαδοχικά τρίμηνα (του 2023) που καταγράφηκε συρρίκνωση του ΑΕΠ.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Λονδίνο.
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα