Κρουαζιέρα | Οι παγκόσμιοι ηγέτες του κλάδου καλούν για παραγωγή βιώσιμων καυσίμων

13 Mar 2024, 15:13 | ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

TornosNews.gr

Κρουαζιέρα | Οι παγκόσμιοι ηγέτες του κλάδου καλούν για παραγωγή βιώσιμων καυσίμων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι παγκόσμιοι ηγέτες της κρουαζιέρας συναντήθηκαν σήμερα στην Γένοβα της Ιταλίας, όπου ο κλάδος απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν για να αυξήσουν την παραγωγή βιώσιμων καυσίμων πλοίων. Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), η ηγετική φωνή της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας, εκτιμά ότι θα χρειαστούν 44.000 τόνοι βιώσιμων καυσίμων πλοίων στην Ευρώπη έως το 2025 για να ευθυγραμμιστεί ο κλάδος με τους στόχους της Ε.Ε. για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα έως το 2030.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που διοργάνωσε στην Γένοβα, η CLIA αποκάλυψε ότι 55 κρουαζιερόπλοια βρίσκονται υπό παραγγελία, αντιπροσωπεύοντας επένδυση 33,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Τα κρουαζιερόπλοια που ταξιδεύουν σήμερα, αλλά και αυτά που κατασκευάζονται, είναι από τα πιο προηγμένα και ενεργειακά αποδοτικά πλοία στην ιστορία, καθώς οι εταιρείες κρουαζιέρας συνεχίζουν να καινοτομούν για να επιτύχουν το όραμα των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Ωστόσο, ενώ οι επενδύσεις στην τεχνολογία των πλοίων συνεχίζονται, η διαθεσιμότητα βιώσιμων καυσίμων πλοίων σε ευρεία κλίμακα είναι το κομμάτι που λείπει από το παζλ. Η CLIA καλεί τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της μετάβασης, θέτοντας πιο φιλόδοξους στόχους παραγωγής, ιδιαίτερα για τα συνθετικά καύσιμα και τα βιοκαύσιμα.

Ο Jason Liberty, Πρόεδρος της CLIA, δήλωσε: «Η βιομηχανία κρουαζιέρας κάνει τεράστιες επενδύσεις για να θέσει τα θεμέλια για ένα μέλλον καυσίμων χαμηλών έως μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Η συνεργασία με τους παγκόσμιους ηγέτες του κλάδου μας και με τους φορείς που συμβάλλουν στην αλλαγή είναι κρίσιμη για να διασφαλίσουμε ότι τα βιώσιμα καύσιμα πλοίων είναι διαθέσιμα, οικονομικά προσιτά και μπορούν να αναπτυχθούν σε ευρεία κλίμακα. Ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τις συνεργασίες μας με λιμενικές αρχές, κυβερνήσεις και κοινότητες για την πλήρη υλοποίηση της πράσινης μετάβασης του ναυτιλιακού τομέα».

Η CLIA καλεί, επίσης, τις κυβερνήσεις να επανεπενδύσουν τα έσοδα που λαμβάνουν από τη ναυτιλία ως μέρος του Προγράμματος Εμπορίας Εκπομπών της Ε.Ε. (EU Emissions Trading Scheme) για να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες υποδομές και η ανάπτυξη λύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε προσιτή τιμή.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η CLIA ξεκινά μία μελέτη που, με βάση την υποδομή καυσίμων, την τεχνολογία και τα δρομολόγια των πλοίων, θα προσδιορίσει τις επενδύσεις που απαιτούνται σε τοπικό επίπεδο για την απαλλαγή του κλάδου από τον άνθρακα έως το 2050.

Σε συνεργασία με παραγωγούς καυσίμων και κατασκευαστές κινητήρων, η βιομηχανία κρουαζιέρας επιδιώκει μια ποικιλία βιώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτές οι πηγές περιλαμβάνουν διεθνώς πιστοποιημένα βιώσιμα βιοκαύσιμα και συνθετικά e-καύσιμα όπως το e-μεθάνιο και η e-μεθανόλη. Άλλες πηγές που διερευνώνται ως μέρος υβριδικών λύσεων περιλαμβάνουν ηλεκτρικές μπαταρίες, βιο-LNG, e-LNG, μεθανόλη ή κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

  • Οι κύριοι χορηγοί της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κρουαζιέρας 2024 είναι οι RINA και Fincantieri (Founding Leaders) και οι Lloyd’s Register, Welbilt και Luxury & Yacht Projects (Premier Contributors). Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής υποστηρίζεται από την Risposte Turismo. Για την πλήρη λίστα των χορηγών της εκδήλωσης, παρακαλούμε επισκεφθείτε: https://www.cliacruiseweek.com/sponsors/

Σχετικά με τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA)

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) συνιστά τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εμπορική ένωση πλοιοκτητών κρουαζιερόπλοιων, παρέχοντας μια ενιαία φωνή και έναν κορυφαίο θεσμικό φορέα για την παγκόσμια κοινότητα της κρουαζιέρας. Απαριθμεί 55 μέλη- εταιρείες κρουαζιέρας, συμπεριλαμβανομένων 294 υπερωκεάνιων κρουαζιερόπλοιων, που αντιπροσωπεύουν το 95% του τομέα της κρουαζιέρας.

Εκ μέρους των μελών και των συνεργατών του, ο Οργανισμός υποστηρίζει πολιτικές και πρακτικές που προωθούν ένα ασφαλές, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον κρουαζιερόπλοιων, προωθώντας θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες για εκατομμύρια επιβάτες που επιλέγουν την κρουαζιέρα ετησίως. Φέτος, η CLIA προβλέπει ότι ο ετήσιος αριθμός επιβατών παγκοσμίως θα φθάσει τα 35 εκατομμύρια. Η Κοινότητα της CLIA περιλαμβάνει τις κορυφαίες εταιρείες κρουαζιέρας σε ωκεανούς, ποταμούς και ειδικούς προορισμούς, μια εξαιρετικά εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη κοινότητα ταξιδιωτικών πρακτόρων, προμηθευτές και συνεργάτες της κρουαζιέρας από τους τομείς των λιμένων και προορισμών, της κατασκευής πλοίων, των προμηθειών και επιχειρηματικών υπηρεσιών. Για πρόσθετες πληροφορίες επισκεφθείτε τις διευθύνσεις https://cruising.org ή https://europe.cruising.org

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα