Προσπέρνα!

18 Jul 2016, 07:15 | ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Παναγιώτης Πουρναράκης

Προσπέρνα!

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ίσως διαβάζετε αυτές τις γραμμές ενόσω ετοιμάζεστε για τις καλοκαιρινές διακοπές σας, ή όντας ήδη σ’ αυτές. Πιθανόν για να φτάσετε στον προορισμό σας απαιτούνται κάποιες ώρες οδήγησης ενώ και οι τοπικές μετακινήσεις από και προς… περιλαμβάνουν επίσης αρκετά χιλιόμετρα. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα διασταυρωθείτε, αν δεν σας έχει ήδη συμβεί, με το νέο είδος οδηγού που ενδημεί και πληθαίνει στους ελληνικούς δρόμους, το νεοσαλίγκαρο! Ο νεοσαλίγκαρος έχει μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά: Κινείται πιο αργά και από replay, πηγαίνοντας από 40 – 60 km/h στραγγαλίζοντας την κυκλοφορία και εκνευρίζοντας τους πάντες γύρω του ακόμη και τους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητό του, αυτοί ζουν εφιάλτη. Βραδύνει αναίτια ακόμη και στο ίσιωμα και αρνείται ν’ ανεβάσει ρυθμό παρά τις προτροπές όλων γύρω του.  Όταν ο νεοσαλίγκαρος συναντηθεί με ομοϊδεάτη του τα πράγματα παίρνουν άγρια τροπή, με ουρές χιλιομέτρων πίσω τους. 

Την κατάσταση επιτείνει η κατάσταση των περισσοτέρων αυτοκινήτων. Είτε παλιά, κακοσυντηρημένα, οχήματα που καίνε και δεν «πάνε», είτε νέα με ρύπους κάτω από 140 gr CO2 που δεν καίνε αλλά ούτε «πάνε»! Οικονομικό, φθηνό το μικρό πετρελαιοκίνητο που αποκτήσατε και σωθήκατε αλλά φτιάχτηκε για αστικές μετακινήσεις όχι για να μεταφέρεις την οικογένεια και την οικοσκευή στο χωριό. 

Ο νεοσαλίγκαρος κινείται σπάνια έτσι έχει απολέσει τις νοητικές επιτηδειότητες του οδηγείν. Απεχθάνεται την οδήγηση και του δημιουργεί άγχος η παρουσία του πίσω από το τιμόνι. Για να δικαιολογήσει την υστέρησή του αυτή, ισχυρίζεται πως πάει αργά για να κάνει οικονομία στα καύσιμα. Φυσικά αυτό δεν ισχύει, για να διανύσεις μια απόσταση 200km σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, σύννομα, απαιτούνται χοντρικά 120 λεπτά. Αν την ολοκληρώσεις σε 90 λεπτά παρανομείς και καις πολύ καύσιμο. Αν την ολοκληρώσεις σε 240 λεπτά ισχύει το ίδιο. Σκεφτείτε πως ο κινητήρας ανεξαρτήτως φορτίου είναι σε λειτουργία διπλάσιο χρόνο. 

Κατά την άποψή μας ο νεοσαλίγκαρος είναι πιο επικίνδυνος από τον «τρελαμένο» που κινείται χωρίς αύριο, γιατί δημιουργεί ένα πύκνωμα πίσω του υποχρεώνοντας όλους όσοι ακολουθούν με λογική ταχύτητα να κάνουν δύσκολες μανούβρες προσπεράσματος ή στη χειρότερη περίπτωση τους καταδικάζει στο μαρτύριο της υπομονής. Ακολουθούν νεύρα, λάθη και υπερβολές, με το κακό να παραμονεύει. 

Πανάκεια δεν υπάρχει το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι ν’ αναγνωρίσετε αμέσως το νεοσαλίγκαρο. Αν είναι μόνος του προσπεράστε! Αν είναι πολλοί μαζί, κάντε στάση για καφέ. Αν σας προτείνει βόλτα, προτιμήστε έναν περίπατο με τα πόδια. Σημαντικό για την ασφάλεια όλων μας είναι η διευκόλυνση οποιουδήποτε επιχειρεί να μας προσπεράσει. Κι ένα χαμόγελο δε βλάπτει! Καλές καλοκαιρινές διαδρομές!

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα