Στη Χίο η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

10 Dec 2018, 09:30 | ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Στη Χίο η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στη Χίο πραγματοποιείται σήμερα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με τον Δήμο Χίου, αποτελεί ιδιαίτερο πλεονέκτημα μία τέτοια συνεδρίαση να λαμβάνει χώρα στο νησί, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και θέματα που αφορούν την Ακτοπλοϊκή Διασύνδεση της Χίου με τα υπόλοιπα νησιά του Βορειο-Ανατολικού Αιγαίου αλλά και με τον Πειραιά και τη Βόρεια Ελλάδα καθώς και την αξιοποίηση του νέου λιμένα των Μεστών. Ο Δήμος σημειώνει ότι χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις για την ακτοπλοΐα και το Λιμενικό Σύστημα της Χώρας. Είναι κομβικής σημασίας η διαβούλευση και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Επιμελητήριο, το Πανεπιστήμιο αλλά και τις ναυτιλιακές εταιρίες. Το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του ΣΑΣ θα είναι ανοικτή για το κοινό της Χίου.

Επίσης, την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου οι εργασίες θα συνεχιστούν με ημερίδα, το θέμα της οποίας θα είναι: "Ακτοπλοϊκή Συγκοινωνία και Μεταφορικό Ισοδύναμο", όπου παράγοντες της Ελληνικής Ακτοπλοΐας καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων θα αναπτύξουν τις θέσεις τους.

Ο μηχανισμός του Μεταφορικού Ισοδυνάμου αποτελεί μέτρο εξίσωσης του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με μέσα θαλάσσιας μεταφοράς με εκείνο που θα ίσχυε με μέσα χερσαίας μεταφοράς για την ίδια απόσταση. Το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους δικαιούνται μεταξύ άλλων, τα νοικοκυριά, οι μόνιμοι κάτοικοι (προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, ιατροί), οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κ.λπ.

Το αντιστάθμισμα χορηγείται αποκλειστικά στο φυσικό πρόσωπο που φέρει την απαιτούμενη ιδιότητα και όχι στα λοιπά μέλη της οικογενείας του. Επίσης είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και τέλος δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Αποτελεί μία νέα υπηρεσία επιδότησης από το Δημόσιο. Έχουν ανακύψει θέματα στην πορεία εφαρμογής του νέου μέτρου, τα οποία εφόσον εντοπιστούν, καταγραφούν θα προχωρήσει η επίλυσή τους και θα ευεργετηθούν οι επιχειρήσεις και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα