ΕΕ | Προς έγκριση η εξαγορά της ITA Airways από τη Lufthansa

17 Jun 2024, 10:10 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

TornosNews.gr

ΕΕ | Προς έγκριση η εξαγορά της ITA Airways από τη Lufthansa

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εγκρίνει την εξαγορά του 41% της ITA Airways από τη Lufthansa, καθώς οι δύο πλευρές έδωσαν τις διαβεβαιώσεις που ζητούσε η Αντιμονοπωλιακή Επιτροπή της ΕΕ κυρίως για ανταγωνιστικές συνθήκες στις πτήσεις μεταξύ Ιταλίας και Βόρειας Αμερικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA, εκτός απρόοπτων εξελίξεων, το πράσινο φως, για τη συμφωνία θα δοθεί ανεπίσημα τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους υπαλλήλους της Lufthansa και της ITA Airways έστειλαν πρόσφατα κοινή επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager ζητώντας να δοθεί το πράσινο φως για την εξαγορά της ITA.

Η Lufthansa θα επενδύσει περίπου 325 εκατ. ευρώ για την ITA, εξαγοράζοντας σε πρώτη φάση το 40% της αεροπορικής εταιρείας, που αντικατέστησε την Alitalia το 2021 και κατέχει το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών.

Ποιες ήταν οι αντιρρήσεις 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόβαλλε τρεις κύριους λόγους ανησυχίας για την έγκριση της συμφωνίας:

  • πιθανές αυξήσεις τιμών,
  • κίνδυνος μείωσης του ανταγωνισμού και
  • επιρροή στο αεροδρόμιο Linate του Μιλάνου, εις βάρος άλλων αερομεταφορέων.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, 39 δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένων 12 πτήσεων μικρών αποστάσεων και 8 διεθνών δρομολογίων, θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την προτεινόμενη συγχώνευση, εκφράζοντας ανησυχίες για τον ανταγωνισμό και την πρόσβαση στην αγορά.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Matteo Salvini, αντέδρασε έντονα στη μέχρι τώρα στάση της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τις αντιρρήσεις της ως "ευρωτρέλα", και επισήμανε τη σημασία της συμφωνίας για την Ιταλία και την Ευρώπη.

Η προτεινόμενη συγχώνευση μεταξύ της Ita Airways και της Lufthansa επηρεάζει, μεταξύ άλλων, και την αγορά του Μιλάνου, καθώς το αεροδρόμιο Linate αποτελεί έναν σημαντικό κόμβο αεροπορικών επιβατικών υπηρεσιών στην περιοχή. Ειδικότερα, οι ενδεχόμενες επιπτώσεις αφορούν στα ακόλουθα:

- Δεσπόζουσα Θέση στο Αεροδρόμιο Linate. Μία από τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η πιθανή δημιουργία ή ενίσχυση μιας δεσπόζουσας θέσης στο αεροδρόμιο Linate του Μιλάνου λόγω της συγχώνευσης, η οποία θα μπορούσε να παρεμποδίσει την πρόσβαση άλλων αεροπορικών εταιρειών στην αγορά.

-Μείωση του Ανταγωνισμού. Με τη συγχώνευση των δύο αεροπορικών εταιρειών, υπάρχει η πιθανότητα μείωσης του ανταγωνισμού σε διάφορες αεροπορικές δραστηριότητες στο Μιλάνο και στην ευρύτερη περιοχή.

-Πτήσεις και Συνδέσεις. Η συγχώνευση ενδέχεται να επηρεάσει τις πτήσεις και τις συνδέσεις από και προς το αεροδρόμιο Linate, εισάγοντας περιορισμούς ή αλλαγές στις δρομολογήσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρονται.

Συνολικά, η συγχώνευση αυτή, σύμφωνα με τους "αντιρρησίες", έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το τοπίο της τοπικής αεροπορικής αγοράς, επηρεάζοντας τον ανταγωνισμό, την προσβασιμότητα και τις επιλογές των επιβατών.

  • Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά επίσης την προτεινόμενη εξαγορά της Air Europa από την IAG, στην οποία ανήκει η British Airways.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα