Γαλλία: Tέλος στις κοντινές πτήσεις για μείωση των εκπομπών - "Μια απαγόρευση άνευ ουσίας"

25 May 2023, 13:04 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Γαλλία: Tέλος στις κοντινές πτήσεις για μείωση των εκπομπών - "Μια απαγόρευση άνευ ουσίας"

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Αίσθηση έχει προκαλέσει στον τουριστικό κόσμο της Γαλλίας η απόφαση της χώρας να απαγορεύσει τις πτήσεις εσωτερικού κοντινών αποστάσεων σε μια προσπάθεια να μειώσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αερομεταφορών. Σε άρθρο της, η Γαλλική εφημερίδα Le Monde, αναφέρει ότι το μέτρο αυτό στερείται ουσίας και θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου.

Η απαγόρευση έχει στόχο να αντικατασταθούν οι πτήσεις από εναλλακτικές μορφές μεταφορών, και ισχύει για τρία δρομολόγια: Παρίσι (Orly) – Μπορντώ, Παρίσι (Orly) – Λιόν και Παρίσι (Orly) – Νάντ. Αυτά τα δρομολόγια αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μόνο ποσοστό των αερομεταφορών εσωτερικού της χώρας, δηλαδή ένα δρομολόγιο στα 40.

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες που διατυπώθηκαν στη Σύμβαση Πολιτών και το Κλίμα, η οποία καλούσε για αντικατάσταση των πτήσεων με ταξίδια με τρένο διάρκειας έως τεσσάρων ωρών. Η απαγόρευση εκτιμάται ότι θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά σχεδόν 55.000 τόνους ετησίως, δηλαδή σε ένα μικρό ποσοστό των συνολικών εκπομπών από τις πτήσεις εσωτερικού και τη βιομηχανία αερομεταφορών συνολικά.

Το άρθρο συγκρίνει το αποτύπωμα άνθρακα διαφορετικών μορφών μεταφοράς, αναδεικνύοντας τις σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές των αυτοκινήτων και των τρένων υψηλής ταχύτητας σε σύγκριση με τις πτήσεις εσωτερικού.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα