Από τη θάλασσα στον ουρανό: Η United επενδύει 5 εκατ. δολάρια σε καύσιμα από φύκια

24 Mar 2023, 07:51 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Από τη θάλασσα στον ουρανό: Η United επενδύει 5 εκατ. δολάρια σε καύσιμα από φύκια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Πέντε εκατ. δολάρια στη Viridos, εταιρεία παραγωγής καυσίμων με βάση τα φύκια, επενδύει η αεροπορική εταιρεία United. Πρόκειται για το μεγαλύτερο, μέχρι στιγμής, ποσό που έχει επενδυθεί από αεροπορική εταιρεία σε μελλοντική παραγωγή βιοκαυσίμων.

Ειδικότερα, η τεχνολογία της Viridos εξάγει λάδι φυκιών για πιθανή μελλοντική παραγωγή βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, ενώ από την πλευρά της η United θέλει να μετατρέψει τα μικροφύκη σε βιοκαύσιμο, μέσω της πρώτης επένδυσης του πρόσφατα ανακοινωθέντος Ταμείο Αειφόρων Πτήσεων, UAV Sustainable Flight FundSM.

Τα φύκια είναι ένας άφθονος πόρος που μπορεί να καλλιεργηθεί και να συγκομιστεί, χωρίς να επηρεάσει την τροφική εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Viridos ειδικεύεται στη βιομηχανική μικροφυκών και η αποκλειστική τεχνολογία της επιταχύνει την ποσότητα του ελαίου που μπορεί να παραχθεί από τα μικροφύκη. Αυτό το έλαιο φυκιών θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την κλιμάκωση της μελλοντικής παραγωγής βιοκαυσίμου (SAF).

Το SAF είναι μια εναλλακτική λύση στα συμβατικά καύσιμα αεριωθουμένων που, σε βάση κύκλου ζωής, μειώνει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με τα αεροπορικά ταξίδια, σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα. Το SAF κατασκευάζεται από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι και γεωργικά απόβλητα και, στο μέλλον, θα μπορούσε να παρασκευαστεί από άλλες πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών απορριμμάτων, των δασικών απορριμμάτων ή των φυκιών. Μέχρι σήμερα, η United έχει επενδύσει στη μελλοντική παραγωγή πάνω από 3 δις. γαλόνια SAF - τα περισσότερα από οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία στον κόσμο.

‘Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της United Airlines Ventures, Mike Leskinen, το SAF είναι αποδεδειγμένο, επεκτάσιμο και το καλύτερο εργαλείο που είναι διαθέσιμο για να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα από τις πτήσεις, αλλά υπάρχει σημαντική έλλειψη διαθέσιμης πρώτης ύλης. Ως παγκόσμιος ηγέτης της αεροπορίας στις επενδύσεις παραγωγής SAF, η United παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050, χωρίς να βασίζεται σε παραδοσιακές αντισταθμίσεις άνθρακα. Η τεχνολογία βιοκαυσίμων που βασίζεται σε φύκια της Viridos έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος εφοδιασμού, χωρίς την ανάγκη γεωργικής γης ή άλλων γεωργικών πόρων και σηματοδοτεί την εναρκτήρια επένδυση της εταιρείας στο νέο διακλαδικό Ταμείο Αειφόρων Πτήσεων UAV.

Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, το SAF που δημιουργείται από το έλαιο φυκιών της Viridos αναμένεται να έχει 70% μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα σε βάση κύκλου ζωής σε σύγκριση με το παραδοσιακό καύσιμο αεριωθουμένων.

Οι επιφανειακές παραγωγικότητες ελαίου των φυκιών Viridos υπερβαίνουν κατά πολύ κάθε παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια, επιτυγχάνοντας υψηλή παραγωγή αλγηελαίου σε σχετικά μικρές περιοχές.

Τέλος, τα φύκια Viridos καλλιεργούνται σε δοχεία που περιέχουν θαλασσινό νερό. Αυτό επιτρέπει την περιορισμένη ανάπτυξη σε ζεστές και ξηρές τοποθεσίες, χωρίς να σπαταλούνται οι σπάνιοι πόροι γλυκού νερού και καλλιεργήσιμης γης.

 

 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα