ΙΑΤΑ: Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος των τεστ στα αεροδρόμια

24 Sep 2020, 15:45 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

ΙΑΤΑ: Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος των τεστ στα αεροδρόμια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι κυβερνήσεις και όχι οι αεροπορικές εταιρίες ή οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιβαρυνθούν με το κόστος των τεστ κορωνοϊού στα αεροδρόμια, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Ένωσης Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ, Alexandre de Juniac.

Η καθιέρωση των τεστ στα αεροδρόμια, πριν την αναχώρηση των πτήσεων, αποτελεί βασικό σημείο πίεσης της ΙΑΤΑ στις κυβερνήσεις, καθώς εκτιμά ότι αποτελεί τη λύση για υγειονομική ασφάλεια στις πτήσεις αλλά και για την επιστροφή των ταξιδιωτών στις αερομεταφορές.

Θα αποτελέσει δε ένα βήμα ενός είδους αποκατάσταση της κανονικότητας στις παγκόσμιες αερομεταφορές, οι οποίες βάλλονται από τις αλλαγές κανονισμών καραντίνας και συνόρων των χωρών. 

Μιλώντας στο World Aviation Festival, ο κ. de Juniac δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ανοίξουν με αποτελεσματικό τρόπο τα σύνορά τους και η πρόταση της ΙΑΤΑ για γρήγορα τεστ σε όλους τους επιβάτες αποτελεί μια λύση σε αυτό.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ το κόστος του τεστ, το οποίο είναι γύρω στα 100 δολάρια, επιβαρύνει τους ταξιδιώτες. Στη Γερμανία, από την 1η Αυγούστου, το κόστος των τεστ καλύπτεται από την κυβέρνηση εφόσον είχαν γίνει μέσα σε 72 ώρες από την άφιξη, ενώ βάσει της πολιτικής της Finnair προσφέρεται έκπτωση 10% στους επιβάτες εξαιτίας του τεστ, όμως αυτό χρεώνεται. Τα τεστ στην Ισλανδία τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα αποφυγής καραντίνας κοστίζουν 70 δολάρια ενώ στο Λουξεμβούργο είναι δωρεάν.

Σε μια τόσο σύνθετη πραγματικότητα σχετικά με την κάλυψη του κόστους των τεστ, ο κ. de Juniac εξήγησε ότι τα δωρεάν τεστ θα είναι κάτι υπέροχο, όμως αναρωτήθηκε εάν οι κυβερνήσεις είναι πραγματικά σε θέση να διαθέσουν αυτά τα ποσά. Παράλληλα, ο κ. de Juniac υπογράμμισε ότι το κόστος του συστήματος που προτείνει η ΙΑΤΑ, του γρήγορου τεστ αντιγόνων, ανέρχεται σε 6 έως 8 δολάρια.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα